Terug

Volg Hart van Nederland

Grootste klap energierekening moet nog komen: 'Huidige tarieven zijn nog relatief laag'

nieuws

24 mei 2022, 07:58

De energiemarkt krijgt het al een tijd flink te verduren. Mede door de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen erg hoog. Toch gaan we de echte financiële gevolgen pas halverwege dit jaar merken, schrijft de Vastelastenbond in een persbericht.

Energieleveranciers maken op 1 juli hun nieuwe tarieven bekend en door de crisis gaan die een stuk hoger uitvallen. De Vastelastenbond verwacht dan ook dat veel mensen in grote financiële problemen zullen komen als gevolg van hogere tarieven. "De huidige tarieven zijn nog relatief laag in vergelijking met wat komen gaat", zegt directeur Dirk-Jan Wolfert.

Variabel tarief

De energie die we nu gebruiken, werd destijds nog relatief goedkoop ingekocht. Wanneer er nu opnieuw stroom en gas moet worden ingekocht, hebben inkopers met extreem hoge prijzen te maken. Deze tarieven liggen veel hoger dan de tarieven die begin dit jaar werden gehanteerd. Ongeveer 44 procent van de Nederlanders heeft sinds 2021 een variabel tarief dat vanaf juli explosief gaat stijgen.

Hoewel er geen vaste energiecontracten beschikbaar zijn, loont het om de prijzen van verschillende aanbieders goed te onderzoeken en met elkaar te vergelijken: "Uit recent onderzoek van de Vastelastenbond bleek dat de verschillen in variabele tarieven kunnen oplopen tot 1.500 euro", zegt Wolfert. "Dat is afhankelijk van het inkoopbeleid van verschillende leveranciers. Het vergelijken van deze tarieven blijkt helaas zelden eenvoudig omdat transparantie over tarieven van álle energiebedrijven daarvoor nodig is.”

Faillissementen

Wolfert adviseert ook om goed te kijken naar de financiële gezondheid van energieleveranciers. Uit onderzoek van de Vastelastenbond bleek dat in oktober veel energiebedrijven er financieel slecht voorstonden. Het afgelopen half jaar vroegen er zes een faillissement aan. De verwachting is dat dit aantal nog verder oploopt.

"Ze kunnen niet stunten met de prijs en hebben de inkomsten hard nodig omdat ze achter de schermen ook de kosten van netbeheerder moeten betalen", legt Wolfert uit. "Vooral kleinere partijen krijgen het zwaar."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.