Terug

Volg Hart van Nederland

Gratis ov-kaarten voor minima staan te koop op Marktplaats

Gratis ov-kaarten voor minima staan te koop op Marktplaats

nieuws

13 juni 2023, 20:26

Op Marktplaats worden tientallen ov-kaarten aangeboden die waren bedoeld voor huishoudens met lage inkomens in de regio Amsterdam. De kaarten waren gratis aan te vragen, maar worden nu dus tegen betaling aangeboden.

Dat bevestigt de Vervoerregio Amsterdam dinsdag na berichtgeving van De Telegraaf. Huishoudens die ervoor in aanmerking komen, kunnen acht ov-kaarten aanvragen. Met zo'n kaart kunnen zij anderhalf uur gratis reizen. De Vervoerregio bedacht de actie samen met GVB, EBS en Connexxion vanwege de gestegen ov-tarieven.

Naast het openbaar vervoer worden vakanties ook steeds duurder. Hoe kun je nog betaalbaar reizen?

Vakanties steeds duurder: hoe kun je nog betaalbaar op reis?
1:49
Vakanties steeds duurder: hoe kun je nog betaalbaar op reis?

In totaal waren er ruim 730.000 kaarten beschikbaar, waarvan er nu dus enkele tientallen op Marktplaats staan. "Het lijkt beperkt, maar het blijft misbruik van waarvoor de kaartjes bedoeld zijn", zegt een woordvoerder van Vervoerregio Amsterdam.

Niet bewijzen

De ov-kaarten, geldig in de bus, tram en metro in de veertien gemeenten van de regio, zijn bedoeld voor iedereen die tot 130 procent van het minimuminkomen verdient. Mensen konden de kaarten sinds mei aanvragen via www.gratis-ov.nl, zonder daarbij te hoeven bewijzen tot de doelgroep te behoren.

Bij de start van de actie is een afweging gemaakt, legt de Vervoersregio uit. "Kan iedereen aanvragen en verlagen we zo de drempel voor mensen die anders geen aanvraag zouden doen of hanteren we een aanvraagtraject waarbij moet worden bewezen dat je tot de doelgroep van minima behoort?"

Vervoerregio Amsterdam heeft eerder de oproep gedaan om de kaarten over te laten voor de doelgroep voor wie ze bedoeld zijn. "We zien nu dat een aantal die oproep heeft genegeerd." Ondanks het misbruik ziet de Vervoerregio Amsterdam de actie als succesvol. "Omdat het grootste deel van de kaarten bij de doelgroep terechtgekomen is."

De ov-kaartjes werden ook vergeven via voedselbanken en andere maatschappelijk betrokken organisaties. Momenteel heeft de Vervoerregio Amsterdam nog een aantal kaarten over, die bedoeld zijn voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats en ongedocumenteerden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.