nieuws
22 okt 2021, 20:58
Na vijftig jaar moet Simon Zwarts noodgedwongen afscheid nemen van zijn gerberakwekerij. Door de hoge gasprijzen moet hij nu een ton per maand gaan betalen, tienduizenden euro's meer dan normaal. Simons verhaal staat niet op zichzelf, door de prijsstijging sluiten veel meer glastuinders hun deuren.
Simone, de dochter van Simon, zag de bui al hangen. Op Facebook plaatste ze een bericht dat ze nog even van het uitzicht aan het genieten is, want binnenkort is het voorbij. Haar vader beleefde de afgelopen weken als een rollercoaster. "Ik kreeg zorgen toen de gasprijzen de bocht uitvlogen. Normaal betaal ik rond de 20.000 euro per maand in de winter en nu is dat 100.000 euro. Echt absurd."
Zwarts is volgens Glastuinbouw Nederland niet het enige bedrijf dat ten onder gaat aan de stijgende gasprijzen. "We horen her en der geluiden van kasbedrijven die bijna failliet zijn, maar er zijn ook bedrijven die een goed energiecontract hebben afgesloten. De bedrijven die een contract voor een langere periode hebben afgesproken, merken nog niets van de gasprijzen", laat een woordvoerder weten aan Hart van Nederland.
Gerbera's moeten intensief worden verwarmd en verlicht en ook al doet Zwarts aan verduurzaming, hij redt het niet. "Ik heb meer dan duizend zonnepanelen liggen en daar kan ik hoogstens vijftig van de 1200 lampen mee verwarmen." De lampen zijn nodig om de gerbera's op temperatuur te houden, want anders komen ze niet uit. "Rozen kun je nog wel koud zetten, maar dat gaat niet bij mijn gerbera's. Ik ben dus afhankelijk van de lampen en dus van het gas dat daarbij wordt verbruikt."
Toch zijn niet alle glastuinders afhankelijk van gas. Kruidenteler Rob Baan heeft zijn bedrijf zo goed als gasvrij gemaakt. "Dat ging niet zomaar. Het heeft miljoenen per hectare extra gekost, maar het is dus niet voor niets geweest", legt Baan uit. Het gasvrij produceren is volgens Baan eenvoudig uit te leggen. "Ik heb leidingen laten leggen en warmtewisselaars geïnstalleerd. De warme lucht in de zomer wordt gebruikt in de winter en de koude lucht in de winter voor het koelen in de zomer."
Toch voelt Baan ook het leed van andere telers in de sector. "De overheid had haar voorraden op orde moeten hebben. Waarschijnlijk gaan de prijzen van groente en fruit door het wegvallen van bedrijven en de gasprijsstijging ook omhoog. Ik word niet geraakt door de gasstijging, maar het is wel ramp voor deze sector."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.