nieuws
25 mrt 2023, 08:49
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft besloten om niet langer de energietoeslag voor lage inkomens uit te voeren namens het kabinet. Dit vanwege de enorme belasting voor hun personeel, zo meldt het AD. Hoewel het kabinet van plan is om de toeslag voort te zetten, hebben de ruim 340 gemeenten in Nederland besloten om op de rem te trappen.
De energietoeslag is bedoeld om maximaal 800.000 huishoudens te ondersteunen bij de sterk gestegen energiekosten. Vorig jaar bedroeg de toeslag 800 euro en dit jaar 1300 euro. Voor de regeling was ruim 850 miljoen euro beschikbaar.
Volgens de VNG kost de energietoeslag de gemeenten veel te veel werk. Het is voor hen niet realistisch om deze regeling na de energiecrisis in 2022 en 2023 in 2024 voor de derde keer uit te voeren, naast hun reguliere taken.
De gemeenten geven aan dat ze geen rol meer zien bij de uitvoering van de energietoeslag in 2024. VNG-directeur Leonard Geluk benadrukt dat de gemeenten al een beroep hebben gedaan op hun personeelscapaciteit en op extern ingehuurd personeel. "Het is niet redelijk om van gemeenten te verwachten dat ze dit na de energiecrisis voor een derde keer doen," aldus Geluk tegen de krant.
Het is nog onduidelijk wat het kabinet gaat doen nu de gemeenten de uitvoering van de energietoeslag weigeren. De VNG blijft bij haar standpunt en zal geen energietoeslag meer uitvoeren voor het kabinet.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.