Terug

Volg Hart van Nederland

Gemeenten moeten nog eens 21.200 statushouders huisvesten

Gemeenten moeten nog eens 21.200 statushouders huisvesten

nieuws

30 sep 2022, 19:38

In de eerste zes maanden van 2023 moeten gemeenten 21.200 statushouders huisvesten, heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt. Dit aantal komt bovenop de taakstelling van de ruim 20.000 statushouders die gemeenten voor het eind van dit jaar van een woning moeten voorzien.

De ruim 21.000 statushouders die gemeenten in de eerste helft van volgend jaar aan woonruimte moeten helpen, zijn voormalige asielzoekers die tussen juli 2022 en (naar verwachting) 31 maart 2023 een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Afghaans-Nederlandse evacués

Daarmee worden ze statushouder en hebben vanaf dat moment recht op een woning, maar door onder meer het woningtekort verblijven ruim 15.000 statushouders noodgedwongen in asielzoekerscentra e noodopvanglocaties. Mede door de komst van veel nieuwe asielzoekers, is er al tijden een groot tekort aan opvangplekken in azc's. De asielketen staat daardoor al lange tijd zwaar onder druk.

In de nieuwe opdracht aan gemeenten zitten ook 100 Afghaans-Nederlandse evacués. Zij worden momenteel tijdelijk in hotels opgevangen, maar hebben ook recht op een woning. Voor deze groep is het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk.

Meer plekken nodig?

In maart 2023 bekijkt het kabinet of het aantal te huisvesten statushouders volgend jaar naar boven moet of naar beneden kan worden bijgesteld, zoals het kabinet nu verwacht. Als dat niet kan, worden de extra benodigde plekken toegevoegd aan de taakstelling voor de tweede helft van 2023.

Het aantal te huisvesten statushouders per gemeente wordt twee keer per jaar vastgesteld, maar wordt vrijwel nooit gehaald. Uit het laatste door de overheid gepubliceerde overzicht van huisvesting van vergunninghouders (van 1 september 2022), blijkt dat 315 van de 344 gemeenten voor het einde van dit jaar nog een achterstand moeten wegwerken in de huisvesting van totaal 10.343 statushouders.

Achterstand

De betrokken gemeenten denken hiervan nog 4.990 statushouders voor 1 januari te kunnen helpen. De achterstand wordt automatisch doorgeschoven naar en opgeteld bij het te realiseren aantal van het aankomende jaar.

De taakstelling voor de tweede helft van dit jaar lag oorspronkelijk op 13.500 statushouders. In de asieldeal van het kabinet van eind augustus is die verhoogd naar ruim 20.000 statushouders. Die asieldeal bevat een groot aantal afspraken om uit de asielcrisis te komen, zoals een rem op gezinshereniging voor statushouders. De deal ligt politiek gevoelig, ook binnen de coalitiepartijen.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.