Terug

Volg Hart van Nederland

Gemeente wil na 60 jaar opeens geld voor voortuinen: 'Dit klopt niet'

Gemeente wil na 60 jaar opeens geld voor voortuinen: 'Dit klopt niet'

nieuws

31 mrt 2022, 23:05

Bewoners van de Meidoornlaan in het Brabantse Made kwamen pas geleden voor een vervelende verrassing te staan. Ze mochten altijd hun voortuin op gemeentegrond hebben, maar na zestig jaar wil de gemeente ineens geld zien. "Dit is gewoon krom."

Made heeft, net als veel andere gemeenten in ons land, sinds een aantal jaar een beleid rond het zogenoemde 'snippergroen' in het dorp. Bewoners die dit soort stukjes grond eerder hebben toegeëigend moeten die aankopen, anders komt de grond definitief toe aan de gemeente.

Mondelinge afspraak met gemeente

In de Meidoornlaan vragen bewoners zich echter af of het in hun geval wel echt gaat om reststroken of snippergroen, omdat de stukjes grond al zo lang bij hun huis horen. Adam Segeren woont al decennia in de straat. "Wij hebben het sinds 1957 altijd als voortuin gehad en zelf alles aangelegd in onze tuinen", vertelt hij aan Hart van Nederland.

Dat de voortuinen nu tot reststroken worden bestempeld klopt van geen kant, stelt Segeren. Eerdere bewoners hebben volgens hem ooit - in 1992 - een mondelinge overeenkomst gesloten met de gemeente. De afspraak was dat zij het onderhoud van de tuinen overnamen van de gemeente. "Vanwege de kosten hebben ze de bewoners gevraagd het te doen."

Maar aan die afspraak lijkt de gemeente Drimmelen, waar Made onder valt, geen boodschap te hebben. De bewoners krijgen daarom drie opties: Ze kunnen de grond kopen voor 75 euro per vierkante meter, ze kunnen een gebruiksovereenkomst sluit of ze geven de grond terug aan de gemeente.

Wethouder vindt aanbod 'bijzonder fair'

"Dit lijkt ons een bijzonder fair aanbod", vindt wethouder Jan-Willem Stoop. Hij benadrukt dat de gemeente de laatste jaren duizenden grondzaken probeert af te handelen. "Hoewel we alle gevallen gelijk willen behandelen leveren we voor deze woningen maatwerk. Dit doen we omdat er in het verleden afspraken zijn gemaakt over het gebruik van de tuinen."

Voor Segeren voelt de situatie "allemaal heel dubbel". Hij en zijn buren hebben het gevoel dat er niet naar hun zorgen wordt geluisterd. Geen van de drie voorgestelde opties zijn goed (genoeg), vinden de bewoners van de Meidoornlaan. "De overheid is mooi, maar maatwerk leveren ze niet."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.