nieuws
18 okt 2021, 20:00
Heb je nog wat oude Pokémonkaarten op zolder, een first edition Charizard bijvoorbeeld? Dan is het nu het moment om ze af te stoffen. Voor handelaars in de Japanse speelkaarten zijn het gouden tijden, ondervindt ook Dave Lindeman. De voormalig bouwvakker stopte met zijn baan, nu hij kan rondkomen van zijn koop en verkoop van Pokémonkaarten. "Voor mij is het een soort pensioenpotje."
Dat het nu zo hard gaat met Pokémonkaarten is goed te zien op Marktplaats. De afgelopen twaalf maanden was er een groei van 134 procent van advertenties ten opzichte van de twaalf maanden ervoor. In 2020 werden nog 453.000 advertenties met Pokémonkaarten geplaatst, in 2021 is dat aantal tot en met september al 616.000. "Het is weer helemaal terug", ziet Maaike Veeling van Marktplaats. "Basisschoolleerlingen verzamelen ze weer en spelen ermee."
Maar niet alleen basisschoolleerlingen herontdekken de speelkaarten. In een nostalgische bui haalde Dave acht jaar geleden zijn kaarten van zolder. "Ik vond het leuk om het weer op te pakken. Maar de prijzen waren toen nog helemaal niet zo hoog als nu." Prijzen lopen voor veel kaarten tegenwoordig op tot honderden of duizenden euro's, sommigen zeldzame kaarten gaan zelfs voor tonnen weg.
Sinds het succes van de app Pokémon GO, waarin spelers in de echte wereld op pad moeten gaan om virtuele Pokémon te vangen, zijn de prijzen tot recordhoogten gestegen. "Je kan het vergelijken me aandelen en bitcoins", legt Dave uit. "De meeste kaarten zagen vorig jaar een stijging in prijs van 200 procent." Ongeopende pakjes kaarten die 25 jaar geleden nog 4 of 5 gulden aan de toonbank kostten, staan nu te koop voor 200 euro.
Belangrijkste oorzaak is de grote schaarste aan kaarten. "Er is veel vraag en weinig aanbod. Bepaalde kaarten zijn heel moeilijk te krijgen. Je wil collecties vol maken, en sommigen zijn bereid daar veel geld voor te betalen."
Op Marktplaats werden weliswaar meer kaarten aangeboden, maar dat valt in het niet bij de groei van de vraag. In totaal werd de afgelopen twaalf maanden maar liefst 275 procent meer naar de kaarten gezocht vergeleken met de twaalf maanden ervoor, in totaal 2,9 miljoen keer. Bijna een verviervoudiging van de vraag.
Die gigantische prijzen zorgen ook ongewilde gevolgen. Dave neemt ons mee naar een geheime locatie en stalt een deel van zijn collectie voor zich uit. Een deel, want hij heeft zijn collectie voor de veiligheid verspreid in kluizen over verschillende locaties in het land. Het voorbeeld van een verzamelaar uit Kampen die op gewelddadige wijze van zijn exclusieve kaarten werd beroofd versterkt Dave in die overtuiging. "Het is best wel serieus. Die jongen uit Kampen had ook kaarten van mij gekocht, en die zijn nu ook gestolen."
Toch heeft het stelen van Pokémonkaarten geen zin, zegt Dave. "Elke exclusieve kaart heeft een eigen certificaatnummer. "Als zo'n kaart gestolen wordt kan je hem niet meer verkopen op de markt."
Ook al is hij volwassen en heeft hij inmiddels een dochter van 3, kan Dave nog met veel plezier kijken naar zijn collectie die hij als kind is begonnen. Vooral die kaarten uit zijn jeugd, die op lange termijn waarschijnlijk nog veel meer waard gaan worden, zijn voor hem speciaal. "Die zal ik niet zo snel verkopen."
Waar veel mensen het in deze tijd niet ruim hebben, heeft Dave geen zorgen. "Bizarre tijd, ik kan alleen maar trots zijn dat het bij mij wel goed gaat. Het is een soort pensioenpotje. En het is voor mijn dochter. Ik ben benieuwd wat de kaarten over vijftien jaar doen. Dat als ze wil studeren, het met de Pokémonkaarten betaald kan worden."
Mensen die nu willen instappen in de Pokémonkaartwereld zullen daar wel wat moeite voor moeten doen. Veel groothandels die ongeopende boosterpacks met daarin Pokémonkaarten verkopen hebben een ledenstop. En hij geeft de tip om kaarten die voor meer dan 100 euro gaan altijd zelf op te halen, omdat er tegenwoordig ook veel oplichters bezig zijn. "Veel mensen maken nepaccounts of kopen bekende accounts op. Zorg dus dat je de kaarten zelf ziet, en dat je er een goed gevoel bij hebt. Laat het niet via de post versturen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.