Terug

Volg Hart van Nederland

Geen nazischat gevonden in Ommeren, zoektocht definitief gestaakt

nieuws

1 mei 2023, 13:13

Er ligt geen nazischat begraven in de bodem van het dorp Ommeren (gemeente Buren) in de Betuwe. Maandagochtend hebben deskundigen nog één keer op twee mogelijke vindplekken gegraven, maar daarbij is alleen een oude kogel gevonden. Kostbare sieraden, goud en edelstenen zijn niet aangetroffen, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Maandag was het de laatste keer dat met toestemming van de gemeente naar de mogelijke schat mocht worden gezocht.

Een man die in februari met een metaaldetector op zoek was naar de nazi-schat sloeg alarm omdat hij een landmijn gevonden zou hebben. Dat bleek iets heel anders:

Op zoek naar verborgen nazi-schat in Ommeren: sieraden, edelstenen en gouden horloges
2:22
Op zoek naar verborgen nazi-schat in Ommeren: sieraden, edelstenen en gouden horloges

Schatkaart

Begin dit jaar maakte het Nationaal Archief een schatkaart openbaar met daarop de plek waar een Duitse soldaat in de Tweede Wereldoorlog een goudschat zou hebben begraven. Dat sprak zodanig tot de verbeelding dat drommen schatgravers met metaaldetectoren gingen zoeken en graven in het Betuwse dorp.

In Buren geldt een verbod op zoeken met metaaldetectoren in de grond. Maar vanwege de grote belangstelling besloot de gemeente in februari dat er nog één keer door deskundigen gezocht mocht worden onder begeleiding van historici. Eventuele vondsten zouden moeten worden afgedragen aan de gemeente, maar er is maandag dus niks gevonden.

Niet-ontplofte oorlogsresten

Maandag is gezocht op landgoed Den Eng en op het terrein van een Ommerense appelteler. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie stond paraat, omdat mogelijk nog niet-ontplofte oorlogsresten aan de oppervlakte konden komen. Maar ook dat is niet gebeurd volgens de gemeentelijke zegsvrouw.

De gemeente heeft steeds gezegd dat een eventuele schat allang gevonden zou zijn, omdat in de buurt van de op de schatkaart aangegeven plek vaak is gegraven onder meer voor de aanleg van wegen. Voor de gemeente Buren is het boek nu dicht, zegt de woordvoerster.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.