nieuws
13 juni 2023, 07:16
Zonder een goed ontbijt naar school gaan of met oude en versleten kleding in de klas zitten, voor een groot deel van de Nederlandse kinderen is het eerder regel dan uitzondering. Bijna 4 op de 10 kinderen groeien op in gezinnen waar de afgelopen tijd is bezuinigd op levensbehoeften als verwarming of kleding.
Dat blijkt uit een onderzoek op 433 basisscholen dat is uitgevoerd in opdracht van ABN Amro en het Jeugdeducatiefonds en in handen is van De Telegraaf.
Het onderzoek onthult dat een kwart van de kinderen niet voldoende ontbijt voordat ze naar school gaan, terwijl 15 procent van hen niet eens een eigen fiets bezit. Daarnaast blijkt het voor 28 procent van de ouders moeilijk te zijn om de schoolbijdrage te betalen.
Deze financiële zorgen hebben niet alleen invloed op de ouders, maar ook op de kinderen, wat resulteert in stress. Volgens de onderzoekers ondervindt een derde van alle leerlingen in groep 5 hiervan hinder. Vaak zitten deze kinderen bij elkaar in de klas, waarbij op één op de vijf scholen meer dan de helft van de leerlingen te maken heeft met financiële stress.
Begin dit jaar begon er vanuit het kabinet gefinancierd project om kinderen een gratis ontbijt aan te kunnen bieden op school. Komende tijd wordt gekeken hoe ze dit verder uit willen werken:
"Kinderen voelen het feilloos aan als hun ouders zich zorgen maken", legt Truus Pleiter, directeur van basisschool Roombeek in Enschede, uit in de krant. "De impact is niet altijd direct zichtbaar in het gedrag van leerlingen, maar als je ze vraagt naar vakanties, welke boeken ze hebben of welke musea ze hebben bezocht, dan wordt duidelijk wie veel heeft en wie minder."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.