nieuws
19 okt 2022, 16:33
Het is weer de week van het Amsterdam Dance Event (ADE), waar de hoofdstad in het teken staat van veel dancefeesten en muziek. Het grootschalige event trekt veel bezoekers uit binnen-en buitenland en gaat vaak gepaard met de invloeden van alcohol en drugs, maar volgens neuropsycholoog Erik Scherder is de muziek zelf al genoeg om je in 'een extase' te brengen.
In HLF8 legt de expert namelijk uit wat dansen daadwerkelijk met je brein doet. Bepaalde delen van het brein zorgen ervoor dat bij het horen van de klanken van de muziek je letterlijk niet stil kan zitten. "Het gaat om motorische gedeeltes in het brein die ook gewoon meedoen", legt Scherder uit.
Daarbij zorgt het ritme van de muziek ook voor een saamhorigheidsgevoel, een gevoel van verbonden zijn met elkaar door te bewegen op het ritme. "Als je hetzelfde doet maak je een stofje aan. Oxytocine, dat kennen wij als het knuffelhormoon. Ook maken we endorfine aan en dat zorgt voor het geluksgevoel en binding met elkaar. Naast deze gevoelens zorgt deze stof ook voor pijnstilling", aldus Scherder.
Bijzonder is dan ook dat aan de zijkant van de hersenen een baansysteem reageert op ritme, muziek en empathie. "Dat is een gedeelte dat een rol verbindt met taal. Met andere woorden het dansen is ook een vorm van communiceren".
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.