Terug

Volg Hart van Nederland

Gasprijs weer omhoog na kaping vrachtschip op Rode Zee

Gasprijs weer omhoog na kaping vrachtschip op Rode Zee

nieuws

20 nov 2023, 10:45

De Europese gasprijs ging maandagochtend omhoog na de kaping van een vrachtschip op de Rode Zee door Houthi-rebellen uit Jemen. Door de kaping werden de zorgen aangewakkerd dat de oorlog tussen Hamas en Israël voor verstoringen van de internationale scheepvaart en brandstofleveringen uit het Midden-Oosten kan leiden.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs met 5 procent tot meer dan 47 euro per megawattuur. In de voorgaande vier handelsdagen daalde de gasprijs nog. Naast de kaping zorgen ook voorspellingen voor kouder weer voor een prijsopdrijvend effect.

De hoge gasprijzen zijn een gigantische last voor veel Nederlanders:

52 procent Nederlanders zit rillend thuis vanwege hoge gasprijs: 'Het tocht overal in huis'
2:05
52 procent Nederlanders zit rillend thuis vanwege hoge gasprijs: 'Het tocht overal in huis'

Op de energiemarkt was er kort na de uitbraak van de oorlog tussen Israël en Hamas angst dat bij escalatie van het conflict brandstofleveringen vanuit het Midden-Oosten verstoord konden raken. Zo varen veel tankers met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Qatar via de Rode Zee en het Suezkanaal naar Europa. Ook veel olietankers en vrachtschepen maken gebruik van die belangrijke handelsroute.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.