Terug

Volg Hart van Nederland

Gasprijs verder omlaag, prijs van begin dit jaar in zicht

nieuws

30 dec 2022, 21:25

Gas is vrijdag opnieuw flink goedkoper geworden. Daardoor is de prijs van de fossiele brandstof weer dichter in de buurt gekomen van de prijs van begin dit jaar. Het warme weer deze winter zorgt ervoor dat de Europese gasvoorraden nog vol zitten. Dat heeft tot gevolg dat Europese landen en energiebedrijven minder willen betalen om meer gas te kopen.

De prijs van een megawattuur gas op de toonaangevende beurs in Amsterdam lag aan het begin van de handelsdag nog boven de 80 euro, maar aan het einde van de dag was dat zo'n 10 procent minder. Daarmee is het verschil met de prijs van begin dit jaar nog zo'n 13 procent. En dat terwijl de gasprijs kort na de Russische inval in Oekraïne piekte op meer dan 200 euro per megawattuur.

Op slag meer ingekocht

Toen Rusland deze zomer de gaskraan grotendeels dichtdraaide ging de gasprijs nog verder omhoog, tot bijna 350 euro per megawattuur. Europese landen kochten vanaf dat moment namelijk massaal elders gas in om aan hun verplichtingen te voldoen, maar ook om de gasopslagen te vullen.

Behalve de gunstige temperaturen speelt ook mee dat er meer elektriciteit met windmolens wordt opgewekt. Daardoor is er minder gas nodig voor het opwekken van stroom.

Overigens is de gasprijs nog altijd ruim meer dan vorig jaar zomer. Halverwege 2021 lag de prijs nog rond de 20 euro per megawattuur.

ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.