nieuws
10 sep 2019, 12:37
Het kabinet wil de gaswinning in Groningen al in 2022 stoppen, in plaats van uiterlijk 2030, waarvan eerst werd uitgegaan. Dat meldt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). Voor het komende gasjaar, vanaf oktober, wil Wiebes de winning al terugbrengen naar onder de veilig geachte grens van 12 miljard kuub, in plaats van 15,9 miljard kuub zoals in eerste instantie gedacht. Door aanvullende maatregelen kan de gaswinning bij normale temperaturen al in 2022 naar nul, aldus de bewindsman. De minister houdt wel de optie open om in extreem koude winters toch nog gas te winnen in Groningen.
Wiebes kreeg eerder dit jaar een tik op de vingers van de Raad van State. Die was er vooral kritisch over dat de minister niet goed wist uit te leggen waarom gaswinning in het nieuwe gasjaar niet verder omlaag kon. Vooral het toevoegen van stikstof aan gas uit het buitenland draagt bij aan de verdere vermindering van de gaswinning. Door stikstof toe te voegen aan het geïmporteerde gas, wordt het geschikt gemaakt voor Nederlandse consumenten. Daardoor is vervolgens weer minder gas uit de Groningse bodem nodig.
De provincie Groningen is blij met het voornemen van het kabinet. "Hoe eerder hoe beter voor de veiligheid van de Groningers", reageert gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu). De provinciebestuurder noemt het een noodzakelijk besluit. "Dit heeft alles te maken met de toegenomen politieke en maatschappelijke druk", denkt Van Dekken. Hij vindt het ook belangrijk dat de gaswinning al op korte termijn wordt teruggeschroefd tot onder de 12 miljard kuub. "Dat stond ook in het strenge en heldere advies van het Staatstoezicht op de Mijnen." De provincie benadrukt dat met het dichtdraaien van de gaskraan de problemen die het gevolg zijn van de gaswinning en de aardbevingen die erdoor worden veroorzaakt nog niet voorbij zijn.
De Groninger Bodem Beweging (GBB) noemt het versneld afbouwen van de gaswinning in de provincie "hartstikke mooi". "Succes heeft vele vaders, maar de Groninger Bodem Beweging kan wel de grootvader van dit succes worden genoemd", zegt een woordvoerder van de vereniging, die al tien jaar opkomt voor de belangen van inwoners. Hij wijst erop dat er wel wat "mitsen en maren" zijn. Als het onverwacht heel koud wordt, zou het Groningse gas toch langer nodig kunnen zijn. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.