Terug

Volg Hart van Nederland

'Dit is zo gaaf!', Friezen slepen prestigieuze prijs binnen met VR-bril tegen chronische pijn

nieuws

18 dec 2019, 21:11

De oprichters van het Friese bedrijf Reducept klapperen met hun oren als het bericht van de Verenigde Naties bij hen op de mat valt; ze winnen woensdag de de World Summit Award. De VN reikt die prestigieuze prijs uit aan initiatieven die innovatie teweeg brengen en een digitale oplossing bieden voor een maatschappelijk probleem. "Het is ontzettend gaaf om te zien dat er nu zoveel aandacht wordt gegenereerd", zegt Louis Zantema, één van de twee oprichters.

Patiënt gefrustreerd door chronische pijnklachten

Twee jaar geleden staken Margryt Fennema en Louis Zantema de koppen bij elkaar in het Medische Centrum Leeuwarden en bedachten Reducept. Een bedrijf in E-Health dat zich specialiseert in het bestrijden van chronische pijn met Verenigde Virtual Reality. "Ik werk als GZ-Psycholoog op de pijnafdeling en Margryt deed een master zorginnovatie. Wij gingen samen kijken wat de patiënt zelf eigenlijk nodig heeft.'' Die grote groep van bijna 3 miljoen mensen met chronische pijnklachten lopen vast in de zorg. ''We kunnen geen goede verklaring vinden of een oplossing. Je moet het accepteren, wordt hen gezegd. Daar hebben veel mensen het moeilijk mee. Zeer begrijpelijk.''

Met VR-training schieten op de pijn

In Europa heeft 1 op 5 mensen last van chronisch pijnklachten, zegt een Europese studie uit 2017, verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "In Nederland zijn dan dus 3 miljoen mensen. Zij willen meer grip op hun pijn en daar zorgen wij voor", zegt de oprichter. "Met de VR-trainingen hebben wij een replica van de pijn gemaakt in het zenuwstelsel en laten de patiënten daar letterlijk op schieten. Daardoor scheppen wij een schijn veiligheid. Dat klinkt simpel, maar sluit heel goed aan bij het emotionele brein. Dat brein is namelijk heel vatbaar voor alles wat je ziet, hoort en voelt. Vergelijk het met het kijken van een spannende film, dan voel je spanning in je lichaam omdat je emotionele brein geen onderscheid maakt tussen realiteit of fictie. Met deze VR-training foppen we dus eigenlijk dit deel van het brein, door te denken dat je geneest tijdens het spelen".   

Thuis op de bank je eigen brein foppen

In meer dan veertig zorginstellingen, waaronder het Radboud UMC en het Medische Centrum Leeuwarden, gebruiken patiënten de VR-brillen inmiddels. "Je kan de software aanschaffen voor 15 euro per maand, maar dan moet je zelf ook een VR-bril kopen (kost rond de 200 euro). Best een investering, maar dan kan je thuis op de bank de training volgen", legt de initiatiefnemer uit. "Wij zijn pas twee jaar bezig en krijgen heel veel positieve reacties. Patiënten boeken snel resultaat". Op de site van het bedrijf zijn positieve reacties te lezen; "Ik heb al heel veel geprobeerd dat niet helpt voor mij, dus het zegt wel wat dat ik hier vooruitgang mee merk", zegt Jolanda. Met deze prijs op zak, vertrekken de oprichters 3 januari ook nog met Prins Constantijn en 49 andere ondernemingen naar de meest prestigieuze technologie evenement van de wereld in Las Vegas. Zij gaan daar de Nederlandse initiatieven promoten bij de 200.000 bezoekers en potentiële investeerders. Beeld: Reducept

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.