Terug

Volg Hart van Nederland

Floriade 2022 in Almere ondanks problemen toch van start

Floriade 2022 in Almere ondanks problemen toch van start

nieuws

13 apr 2022, 13:17

Floriade Expo 2022 gaat ondanks vele financiële en juridische tegenslagen toch van start. Met de officiële opening door de koning op 13 april, gaat het terrein in Almere op 14 april open voor het publiek.

De wereldtuinbouwtentoonstelling vindt eenmaal in de tien jaar in Nederland plaats. Na de Floriade in Venlo is de Almeerse editie is de zevende Floriade en is het vanaf 14 april tot en met 9 oktober te bezoeken. Met het thema Growing Green Cities richt de Floriade Expo 2022 zich op het leefbaarder, leuker en duurzamer maken van steden.

Floriade Expo 2022 kende veel tegenslagen

Maar dat Floriade alsnog van start kon gaan, was geen gegeven. De afgelopen jaren bleken er veel problemen met de organisatie. Zo moest de aanbesteding voor licht, geluid en audiovisuele middelen enkele maanden geleden nog helemaal over, zo vond de rechter. De aanbesteding deugde niet, omdat Floriade niet duidelijk maakte wat er precies werd verwacht van bedrijven die wilden inschrijven. Daardoor was het volgens het hof niet mogelijk om een goede offerte uit te brengen.

Ook werd recent nog bekend dat sponsoring miljoenen minder heeft opgebracht dan was berekend. De gemeenteraad van Almere wil geen geld meer in het evenement steken en heeft de provincie en het rijk om steun gevraagd.

Verdere tegenslagen kreeg de organisatie te verduren door de stikstofcrisis en de coronacrisis. Tot een paar weken geleden waren als gevolg van de pandemie pas drie landen van de tientallen toegezegde landen aan het bouwen op het Floriadeterrein. Het realiseren van de tuinbouwtentoonstelling is in de loop van de jaren tientallen miljoenen euro's duurder geworden dan begroot.

Kabelbaan

Toch zijn er ook lichtpuntjes voor de organisatie. De Raad van State besloot vorige week dat het ambitieuze plan voor een kabelbaan over de A6 mocht doorgaan. De kabelbaan, bestaand uit zeven masten met kabels waaraan 34 cabines hangen, verbindt twee delen van het 60 hectare grote Floriadepark in Almere.

En als het weer een indicatie is mag het gerust een zonnige start genoemd worden: de komende dagen wordt het een heerlijk eerste paasweekend voor mensen die naar Floriade gaan. De zon schijnt volop en slechts af en toe trekt sluierbewolking over. Naar verwachting wordt het dit weekend in Almere zo'n 17 tot 19 graden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.