nieuws
3 mei 2022, 22:35
De Amsterdamse Hoofddorppleinbuurt komt in opstand tegen het verdwijnen van de Fietsentuin uit hun wijk. De fietsenwinkel dreigt na vijftien jaar weg te moeten, omdat de nieuwe eigenaar van het pand de huur heeft opgezegd.
Tot zeven jaar terug was het pand aan de Weissenbruchstraat eigendom van woningcorporatie De Key. Die verkocht het aan de commerciële partij Rijan BV. De investeerders hebben nu de overeenkomst opgezegd, maar daar heeft Gislaine Geutskens van de Fietsentuin protest tegen aangetekend.
"Ons contract werd iedere vijf jaar verlengd", vertelt ze aan Hart van Nederland. "Dat ging altijd goed onder De Key. Maar met deze eigenaar moesten we ineens vijf keer zoveel huur gaan betalen, dat is niet te doen. Dit is echt een shock, want de nieuwe eigenaar wil ook niet meer onderhandelen."
Omdat ze zelf boven de winkel woont is Gislaine dubbel de pineut. "Dit is niet alleen mijn werk, maar ook mijn levensinvulling. We hebben hier gewoond en gewerkt en zijn hier al vijftien jaar ondernemer. We zijn straks ons werk én ons huis kwijt. De gewone Amsterdammer wordt langzaam de stad uit gedrukt." De verkoop van het pand waar haar winkel en de bijbehorende fietsenstalling in zijn gevestigd ging razendsnel, vindt ze. "We kregen een briefje van de woningcorporatie, dat er een verkoop in de voorbereidende fase was. Een andere ondernemer in de buurt heeft gelijk gereageerd, maar zelfs die was al te laat, het was al verkocht. Wij hebben geen kans gehad om het zelf te kopen."
De lokale afdeling van de SP maakt zich boos over de kwestie. Volgens hen staat de zaak niet op zichzelf en moeten vanwege het woonbeleid door het hele land buurtwinkels en sociale huurders wijken voor het grote geld.
"Dit is een typisch voorbeeld van een landelijk probleem", vertelt SP-raadslid Erik Flentge aan Hart van Nederland. "Betaalbaar wonen wordt belast, dus woningcorporaties worden gedwongen om af en toe panden te verkopen. Die gaan dan naar vastgoedbedrijfjes, pandjesbazen, die geen rekening houden met sociale voorzieningen, die nodig zijn in de wijk. Zij verhuren zo'n pand een tijdje aan bijvoorbeeld een makelaar, voor een paar duizend euro per maand, daarna gooien ze hem in de verkoop in een peperduur segment. Overal zie je dit gebeuren, het is de vrije markt. Het is een strijd tussen de buurt en het grote geld."
De gemeente Amsterdam geeft aan weinig te kunnen doen in dit soort individuele gevallen. "Je hebt te maken met marktwerking", aldus een woordvoerder. "Het behouden van kleine winkeltjes is niet te doen voor de gemeente, dat kost veel te veel belastinggeld. Zo'n grote pot hebben we niet. En wie is het wel waard om gered te worden en wie niet?" Wel grijpt de gemeente in als er sprake is van 'monocultuur', bijvoorbeeld bij de wildgroei aan Nutella-cafés en toeristenwinkeltjes in de binnenstad.
De rechter doet over een paar maanden uitspraak in de zaak over de Fietsentuin. Tot die tijd blijft Gislaine strijden voor haar handel. "Ik wil mezelf straks niet verwijten dat ik ook maar één kans heb laten liggen."
Vorige eigenaar Lieven De Key laat via een woordvoerder weten te snappen dat de buurtbewoners de fietsenwinkel liever willen behouden, maar dat inmiddels geen partij meer te zijn. Investeerder Rijan BV heeft niet gereageerd op de vragen van Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.