nieuws
26 okt 2022, 23:12
Veel supporters vonden het al een draak van een plan, Feyenoord was zelf al afgehaakt en nu heeft ook de Raad van State het in de prullenbak geveegd: het bestemmingsplan voor Feyenoord City. Op papier heel aardig; een nieuw stadion, bioscoop, winkels en een paar duizend woningen. Maar dat alles gaat nu niet door. Blijdschap bij de een, en telreustelling bij de ander.
Er zou een heel nieuw stadion voor Feyenoord komen en bijna 4.000 nieuwe huizen. Maar het project Feyenoord City in Rotterdam-Zuid is sinds woensdag definitief van de baan. Het bestemmingsplan, dat al in 2020 was goedgekeurd door de Rotterdamse gemeenteraad, kon rekenen op veel kritiek en bezwaar van Feyenoord-supporters, omwonenden en bedrijven. Ze begonnen een rechtszaak bij de Raad van State, die besloot dat er een streep door het plan gezet moet worden. "Het is een opluchting", zegt Leo Beenhakker tegen Hart van Nederland. Hij woont in de wijk De Veranda, waar met het nieuwe project woningen zouden worden gebouwd. Samen met buurtgenoten diende hij bezwaar in. "Ik snap de behoefte aan woningen, maar er zijn al zo ontzettend veel mensen hier. En als Feyenoord een thuiswedstrijd zou spelen, zou de wijk helemaal op slot zitten. Het moet wel leefbaar blijven voor de huidige bewoners."
Feyenoord-supporters zagen vooral de bouw van een nieuw stadion niet zitten. Vorig jaar heeft de club aangegeven voorlopig niet genoeg geld te hebben voor de bouw van een nieuw complex. De komende tijd zouden ze door blijven spelen in de Kuip. Hoewel het stadion een belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan was, wilde de gemeenteraad doorgaan met de rest van de gebiedsontwikkeling, of dit nu met of zonder nieuw stadion zou zijn. De bouw van nieuwe woningen was vanwege de woningnood te belangrijk.
De Raad van State niet daarmee niet akkoord. De gemeenteraad had bij het vaststellen van het bestemmingsplan in 2020 moeten inzien dat er geen zekerheid was over een nieuw voetbalstadion en dat het ook nog niet zeker was of het plan wel financieel haalbaar was. Omdat de bouw van een nieuw voetbalstadion zo'n belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan was, vernietigt de Raad van State het hele bestemmingsplan.
"Ik ben blij dat alle fantasieën over een nieuw, onhoudbaar stadion nu definitief van de baan zijn", zegt Kees Lau tegen Hart van Nederland. Hij is voorzitter van Stichting Vrienden van de Kuip, een van de partijen die bezwaar maakten tegen het bestemmingsplan. "Maar het is ook dubbel, want nu gaat de woningbouw niet door. Maar onder een groot deel van de Feyenoord-supporters heerst een gevoel van opluchting. "Ik ga er straks een borrel op drinken", zegt een Feyenoord-supporter. "Ik ben er ook heel blij mee", vult een ander aan.
Maar er zijn ook Feyenoord-supporters die graag een nieuw stadion zagen en teleurgesteld zijn in de beslissing van de Raad van State. Supporter Misha van der Waard sprak eerder als voorstander van het plan in bij de gemeenteraad. "Het is een gemiste kans. Het was goed voor de hele leefbaarheid, want het is nu een hele saaie vlakte. Het stadion zou een nieuwe eyecatcher worden. Het besluit komt voor mij echt als een verrassing", zegt hij.
Het college van burgemeester en wethouders zegt daarnaast teleurgesteld te zijn dat de stad niet door kan gaan met de gebiedsontwikkeling Feyenoord City. "Deze uitspraak geeft grote vertraging voor de gebiedsontwikkeling, maar we respecteren de uitspraak van de rechter. Het vonnis wordt nu eerst zorgvuldig bestudeerd. Op basis hiervan wordt het vervolgtraject in beeld gebracht", schrijft ze in een reactie.
Voetbalclub Feyenoord werkte de afgelopen ruim 15 jaar al aan verschillende opties voor een nieuw stadion of de verbouwing van De Kuip. Lau wil nu dat de club zo snel mogelijk aan de slag gaat om het huidige onderkomen van Feyenoord te moderniseren.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.