Terug

Volg Hart van Nederland

Energiekosten van ruim 8.000 euro per maand doen stomerij van Kor de das om

nieuws

30 sep 2022, 17:38

Eigenaar Kor Boers (54) van stomerij Cristal Cleaning in Zwolle wordt de afgelopen dagen door zijn klanten en kennissen overladen met chocolade, bloemen, wijn en talloze steunbetuigingen. De aanleiding is echter geen vrolijke. Noodgedwongen sluit Kor dit weekend de deuren voor de laatste keer.

Het is een veel gehoorde reden om te stoppen met je zaak de laatste paar weken; het niet meer kunnen opbrengen van de energierekening en andere stijgende kosten. Ook voor Kor is het niet meer te doen. De gestegen energierekening bedraagt voor hem nu ruim 8.000 euro per maand: 'Ik lijd verlies aan elk kledingstuk dat ze hier brengen."

Hulp komt te laat

Boers is de zoveelste mkb'er die genekt wordt door de energiecrisis. "De overheid belooft een steunpakket aan de ondernemers, maar die hulp komt voor mij en anderen helaas veel te laat. We draaiden sinds het begin van dit jaar weer redelijk na een heel moeilijke coronaperiode. En nu deze energiecrisis", vertelt Kor emotioneel.

De zaak heeft hij in 1996 overgenomen van zijn ouders. Dat hij nu de zaak moet sluiten doet hem veel pijn. "Het is in en intriest. Daarbovenop heb ik nu ook nog een conflict met mijn verhuurder. Die eist van mij dat ik de huur van dit pand blijf doorbetalen tot en met 2024. Daar ben ik erg verbolgen over. Want dat lukt mij gewoonweg niet."

'Genoeg werk maar moet toch dicht'

Het verdwijnen van de stomerij betekent een gevoelige slag voor de Hanzestad. Cristal Cleaning werkte voor vier hotels in Zwolle. Bovendien moeten supermarkten en drogisterijen in de omgeving op zoek naar een nieuwe stomerij. Want zij brachten het stoomgoed dat bij hun filialen werd gebracht altijd naar Kor.

"Het is zo schrijnend", vertelt hij verder. "Ik heb genoeg werk te doen, ik heb twee werknemers in dienst en toch moet ik door de gestegen energiekosten morgen de gaskraan dicht draaien. Hoe langer ik draai, hoe meer verlies ik maak. Ik voel me intens machteloos."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.