Terug

Volg Hart van Nederland

Eindelijk ook diploma voor leerlingen in speciaal onderwijs: 'Zij dragen ook bij'

Eindelijk ook diploma voor leerlingen in speciaal onderwijs: 'Zij dragen ook bij'

nieuws

9 juni 2022, 21:47

Honderduizenden scholieren zaten donderdag zwetend bij de telefoon te wachten op hun eindexamenuitslag. Ook voor leerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs was het een spannende dag: zij kregen namelijk voor het eerst een officieel erkend diploma. "Eindelijk."

Maurice Peeters, directeur van middelbare school De Ark in Gouda, vond het altijd al gek dat moeilijk lerende kinderen geen diploma kregen. "Het is een vorm van ongelijkheid", stelt hij bij Hart van Nederland. "Deze leerlingen verdienen ook een stukje erkenning voor hun inzet die ze al die jaren hebben geleverd op school."

In 2018 besloten hij en een collega-schooldirecteur daarom in de bres te springen voor hun geslaagde scholieren. Ze kregen daarbij steun van onderwijswethouder Thierry van Vugt in Gouda. Vier jaar later was het dan eindelijk zover: tien leerlingen van De Ark kregen donderdag in het stadhuis van Gouda een officieel erkend diploma uitgereikt.

'Eindelijk gelijke rechten'

Van Vugt had de eer om de eerste diploma's te overhandigen. "Een mijlpaal in mijn wethouderschap", vertelt hij na afloop. De politicus spreekt van een bijzonder moment. "Het betekent zoveel voor de kinderen dat ze eindelijk gelijke rechten hebben", weet hij. "Het is gewoon supermooi dat er nu erkenning is voor hun kennis en vaardigheden."

Marjan van Liempd glunderde tijdens de diploma-uitreiking van haar dochter Lenthe. "Een kroon op haar werk", vertelt de moeder trots. "Het is zo leuk dat ze nu, net als haar nichtjes, ook kan zeggen dat ze een diploma heeft gekregen?" Of de tiener er zelf ook blij mee is? "Zij is vooral blij dat ze klaar is met school en eindelijk aan het werk mag!"

Kansen op arbeidsmarkt

Wamt daar draait het uiteindelijk om, "Deze leerlingen hebben niet per se een diploma nodig voor het werk dat ze gaan doen, maar het geeft wel meer duidelijkheid", aldus schooldirecteur Peeters. "Mensen snappen niet zo goed wat een leerling van het speciaal onderwijs kan, maar we leiden ze op om een goede werknemer te zijn."

Daar is moeder Marjan het roerend mee eens. "Ze horen erbij, ze werken ook hard, ze doen er alles voor." Ze is dan ook maar wat blij dat moeilijk lerende kinderen, zoals haar dochter, nu eindelijk ook een diploma krijgen. "Dat is iets om trots op te zijn", zegt ze tegen haar dochter. "En wat gaan we ermee doen? Inlijsten!"

Ook bij 'gewone' leerlingen ging donderdagmiddag de vlag uit: ze zijn geslaagd

De vlag kan uit: scholieren horen dat ze geslaagd zijn
1:44
De vlag kan uit: scholieren horen dat ze geslaagd zijn

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.