Terug

Volg Hart van Nederland

Eigenaar buurtsuper zet noodgedwongen punt achter levenswerk: 'Doet pijn'

nieuws

21 jan 2023, 22:15

Even naar de buurtsupermarkt in het dorp lopen voor een pak melk of een pond gehakt: voor velen is het de normaalste zaak van de wereld. Maar toch wordt dit steeds zeldzamer. De buurtsupers dreigen namelijk te verdwijnen.

De inflatie, gestegen huurprijzen en personeelskosten zorgen ervoor dat veel kleine supermarkten het niet meer kunnen bolwerken. Zo ook in Alverna, waar Johan zaterdag voor de laatste keer de deuren van zijn buurtsupermarkt sluit. "Mensen die hier 22 jaar bij jou over de vloer komen en lief en leed hebben gedeeld, geef je hier voor het laatst een hand. Dat doet pijn", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Regels tabak

Niet alleen de torenhoge kosten hebben Johan doen besluiten een punt achter zijn levenswerk te zetten, maar ook de nieuwe regels omtrent de verkoop van tabak spelen een grote rol. Vanaf komend jaar mogen er namelijk geen sigaretten en ander rookwaar meer verkocht worden in supermarkten. Volgens Johan zullen veel vaste klanten daarom hun tabak verderop in Wijchen gaan halen en daar dan ook maar gelijk hun boodschappen gaan doen.

De bewoners betreuren dat hun buurtsuper verdwijnt. "Alle ouderen die hier nog even snel een boodschap kwamen doen, zijn straks allemaal afhankelijk van mensen die voor hen de boodschappen moeten gaan doen", zegt een klant bedroefd.

Om Johan niet in de schulden te laten zitten, zijn ze daarom een crowdfunding gestart. Hij heeft zijn medewerkers namelijk moeten aanmelden bij het UWV en dat kost hem veel geld. Inmiddels is er al ruim 10.000 euro opgehaald.

Nieuwe buurtsuper

Terwijl de supermarkt in Alverna de laatste boodschappen scant, wordt er in Nigtevecht juist een buurtsuper geopend. Maar niet omdat een ondernemer met het initiatief kwam. Bewoners hebben zelf de handen ineen geslagen. Omdat hun eerdere supermarkt in oktober vorig jaar de deuren sloot, zijn ze opgelucht dat het dorp eindelijk weer een dorpssuper heeft.

Met veel doorzettingsvermogen en de nodige donaties is het gelukt de winkel een nieuw leven in te blazen. "Er is hier heel hard geklust om dit allemaal mogelijk te maken. ER is heel veel aanbod van mensen die een handje willen komen helpen. We zijn heel trots", zegt een van de bewoners. En dat betekent dat de bewoners vanaf zaterdag hun halfje wit gewoon weer in hun eigen dorp kunnen halen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.