Terug

Volg Hart van Nederland

Ei naar dragqueens gegooid, politie voorkomt confrontatie tussen actievoerders

nieuws

16 apr 2023, 15:08

Enkele honderden demonstraten protesteren voor en tegen een voorleesmiddag voor kinderen door dragqueens in Theater LantarenVenster in Rotterdam. Bij die actie is een ei naar de dragqueens gegooid, en is een confrontatie tussen demonstranten door de politie voorkomen.

Een voorleesmiddag voor kinderen door dragqueens (mannen die een vrouwelijk alter ego kiezen) is zondag in stilte enkele uren naar voren verplaatst. De organisatie laat weten dat hiervoor was gekozen om ouders en kinderen niet bloot te stellen aan betogers die zich tegen het evenement hadden uitgesproken.

Extremistische groeperingen

De voorleesmiddag was voor 14.00 uur aangekondigd, maar werd in stilte verschoven naar 10.30 uur. Toen enkele honderden actievoerders, onder wie tientallen tegenstanders zich bij het theater meldden, was de activiteit al afgelopen. Volgens onze verslaggever zijn er ongeveer 200 tot 400 voorstanders van onder meer COC, BIJ1, Socialisten 010 en het extreemlinkse Antifa bij, en een kleine 100 tegenstanders van Stichting De Roze Leeuw, de extreemrechtse organisatie Voorpost en de jongerenafdeling van Forum voor Democratie (JFVD).

De twee dragqueens die hadden voorgelezen kwamen hand in hand uit het theater, waarna een ei in hun richting werd gegooid. Actievoerders die sympathiseren met de voorleesmiddag ontvingen de twee dragqueens met gejuich. Kort daarvoor wilde een groepje voorstanders van de voorleesmiddag naar tegendemonstranten van Voorpost lopen, maar zij werden door de politie tegengehouden. Om confrontaties te voorkomen heeft de politie zich tussen voor- en tegenstanders van het voorleesevenement opgesteld.

Bekijk hier hoe de dragqueens op de ophef reageren:

Dragqueens over waarom zij boeken voorlezen aan kinderen
1:49
Dragqueens over waarom zij boeken voorlezen aan kinderen

Dreigtelefoontjes

In aanloop naar de voorleesmiddag waren er tientallen dreigende telefoontjes binnengekomen, meldde LantarenVenster eerder. Onder andere Stichting De Roze Leeuw en de JFVD hadden hun aanwezigheid aangekondigd. De Roze Leeuw, een organisatie die zegt er te zijn voor 'gewone, nuchtere homoseksuelen', is niet tegen dragqueens. Wel is de stichting bang dat door de voorleesmiddag de afkeer van dragqueens en daarmee ook homoseksuelen toeneemt, omdat er kinderen bij betrokken zijn. Hierdoor zouden dragqueens minder veilig zijn.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.