Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste sms'je ooit verkocht voor 107.000 euro, maar hoe 'bezit' je dat eigenlijk?

Eerste sms'je ooit verkocht voor 107.000 euro, maar hoe 'bezit' je dat eigenlijk?

nieuws

21 dec 2021, 22:00

Een bijzonder moment in onze digitale geschiedenis, want het eerste sms’je ooit is onder de hamer gegaan. Maar hoe kun je in vredesnaam een sms’je kopen en wat bepaalt vervolgens dat jij daar de eigenaar van bent? Hart van Nederland zocht het uit

29 jaar geleden verstuurde Neil Papworth, toen 22 jaar oud, het allereerste sms’je ooit. Hij had tijden gewerkt aan de zogenoemde Short Message Service (sms). Even voor kerst 1992 lukte het hem. De programmeur stuurde het tekstbericht aan Richard Jarvis, een van de directeuren van zijn klant Vodafone. Wat erin stond? 'Merry Christmas.'

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Het eerste sms'je in code.

Het eerste sms'je in code.

Bron: Aguttes.com

Hoe zit dat precies?

Dat bericht wordt dus verkocht. Het is een NFT, wat staat voor non-fungible token. Eigenlijk betekent het niets meer dan dat het een uniek digitaal object is. Daar wordt een kenmerk aan toegevoegd, zodat jij kunt bewijzen dat je de officiële eigenaar bent. Een digitaal bewijs van eigendom dus.

Om zo'n bewijs te maken wordt gebruikgemaakt van de blockchain. Je hebt die term misschien weleens gehoord in combinatie met Bitcoin en andere digitale munten (crypto). De techniek achter die die digitale munten is dezelfde als bij een NFT.

Groot kasboek voor iedereen

Stel je de blockchain voor als een groot online kasboek, waarin alle transacties worden opgeslagen. Mensen kunnen daaraan meedoen: alles wat zij met cryptogeld kopen, ligt erin vast. Er is niemand de baas: alle gebruikers dragen bij aan de keten (de blockchain). Dat maakt het heel moeilijk om te kraken, waardoor digitale eigendommen opgeslagen veilig zijn.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Een ingelijste versie van het eerste sms'je ooit verzonden.

Een ingelijste versie van het eerste sms'je ooit verzonden.

Bron: Aguttes.com

Zo gaat het ook met een NFT, zoals het sms'je. Iedere blockchaingebruiker heeft een eigen online portemonnee. Bij aankoop van de sms komt daarin een bewijs van eigendom te staan. Daarnaast geeft Vodafone een ‘echtheidscertificaat’ af én krijgt de nieuwe eigenaar het kerstbericht ingelijst mee naar huis.

Geld naar goed doel

Wie het sms'je wilde kopen, hoefde dat niet per se te doen in crypto, aldus Maximilien Aguttes. Hij is van veilinghuis Aguttes in Parijs, waar het sms’je dinsdag werd verkocht. "Je mag bij ons in euro’s, dollars of cryptomunten betalen. Wat de koper maar wil", legt hij uit aan Hart van Nederland.

Aguttes maakt het geld over naar Vodafone en zorgt ervoor dat het eigendomsbewijs in de online portemonnee van de koper komt. Die nieuwe eigenaar had flink wat geld over voor het eerste sms'je, zo bleek aan het eind van de middag: de NFT leverde in totaal maar liefst 107.000 euro op, meer dan het veilinghuis vooraf had verwacht. Vodafone laat weten de opbrengst te zullen doneren aan UNHR, die VN-organisatie die zich wereldwijd bekommert om het lot van vluchtelingen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.