Terug

Volg Hart van Nederland

Roze Zaterdag voor het eerst in Zeeland: 'Bijna alle kerken doen mee'

Roze Zaterdag voor het eerst in Zeeland: 'Bijna alle kerken doen mee'

nieuws

17 juni 2023, 18:43

De stad Goes kleurde zaterdag roze én regenboog. Voor het eerst vieren deze gemeente en de provincie Zeeland Roze Zaterdag. Mensen uit de LHBTIQ+ community laten zo hun trots zien. "Het feest is voor iedereen", vertelt organisator Tom de Koning. "Het maakt niet uit of je zwart, wit, jong, oud, homo- of heteroseksueel bent."

De afgelopen jaren vinden 'regenboogevenementen' steeds meer hun weg in heel Nederland. Moest je eerst voor Pride in Amsterdam zijn of een andere grote stad, nu wordt er ook gevierd dat je mag zijn wie je bent in kleinere gemeenten. Zo was er vorig jaar voor het eerst Achterhoek Pride in een paar Gelderse gemeentes.

Kerken doen mee

Makkelijk was het niet om de Roze Zaterdag naar Zeeland te halen. Volgens organisator Tom keken mensen eerst nog met wantrouwen naar het evenement: "Al bestaat het al sinds 1977. Het heeft bijna iedere provincie in Nederland gehad, maar nog nooit Zeeland. Dus ik heb mij er echt voor ingespannen samen met collega's en vrijwilligers."

Volgens de organisatie omarmt Goes het evenement nu. "Ik zie dat bijna alle kerken meedoen, bewoners van verzorgingstehuizen slingers aan het haken zijn en winkels roze etalages hebben. Iedereen doet mee. Ik liep vanochtend door de stad en ik kreeg kippenvel. Twee jaar geleden dacht nog iedereen: 'Moet dat nou?' Heel mooi dus", vertelt hij zaterdag aan Hart van Nederland.

Dat zo'n roze dag nodig is, blijkt nog steeds. Volgens COC legt het schokkende geweld tegen Frédérique in 2021 dit bloot:

COC over mishandeling Frédérique: 'Geweld tegen lhbtiq'ers legt pijnpunt in samenleving bloot'
0:50
COC over mishandeling Frédérique: 'Geweld tegen lhbtiq'ers legt pijnpunt in samenleving bloot'

Lastig jezelf zijn

Volgens Mercedes Brugman is her roze feest heel erg belangrijk. Zij is zelf uit de kast gekomen als biseksueel en zij liep zaterdag mee met de parade in Zeeland. "Iedereen moet zich kunnen uiten op de manier zoals die is. Ik vind dat iedereen zichzelf mag zijn en dat we daarom hiervoor lopen."

Al heeft ze wel ervaren dat het lastig kan zijn om jezelf te zijn: "Toen ik op school was, werden er ook kinderen gepest. Zij werden belachelijk gemaakt en uitgescholden omdat ze homo of lesbies zijn, of anders zijn dan anderen. Sommigen respecteren dat niet. Dat vind ik niet oké."

Zo vierde het Zeeuwse Goes Roze Zaterdag:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.