Terug

Volg Hart van Nederland

Kwart van senioren heeft geldproblemen door hoge inflatie: 'Moet rondkomen van tientje per dag'

nieuws

17 aug 2022, 08:13

Bijna een kwart van alle senioren (23 procent) had de afgelopen maanden moeite om rond te komen. Dat komt onder meer door de gestegen kosten van energie en boodschappen, aldus ouderenorganisatie KBO-PCOB. Eén op de acht zegt geen buffer of spaarpot te hebben, waardoor mensen nu alvast maar bezuinigen op boodschappen en extraatjes.

Meer dan de helft (54 procent) maakt zich grote zorgen over hun portemonnee, als de inflatie nog lang blijft aanhouden. Directeur Ingrid Rep van KBO-PCOB: "Mede doordat de pensioenen jarenlang niet geïndexeerd zijn, staat de koopkracht onder druk: de recente prijsstijgingen van gas en voedingsmiddelen hakken er stevig in. Ook bij senioren die nu geen recht hebben op financiële tegemoetkoming. Het wordt tijd dat de politiek ook naar deze groep gaat omkijken."

Geen buffer

De problemen zijn het grootst voor ouderen die geen buffer hebben. Rep: "Dat is een groep van zo’n 500.000 mensen. Daarvan moet ruim de helft nu al bezuinigen op de dagelijkse boodschappen. Een deel van de mensen slaat nu al warme maaltijden over, of mijdt zorg. En een onverwachte uitgave van 400 euro, bijvoorbeeld voor de vervanging van een wasmachine, brengt ze direct in financiële problemen."

Drukker bij voedselbank

Ook de voedselbanken zien steeds meer ouderen in de rij staan voor eten, dat liet de voorzitter Leo Wijnbelt van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland (VBNL) eerder deze maand weten. Wijnbelt denkt dat de groep ouderen die afhankelijk is van de voedselbank nog groter zal worden. "We zien dat ouderen met een AOW die vroeger hun vaste lasten konden betalen dat nu niet meer kunnen. We denken dat die groep het komende half jaar groter wordt als de huidige situatie ongewijzigd blijft."

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.