Terug

Volg Hart van Nederland

Duizenden winkels verdwijnen uit het straatbeeld, onlinemarkt blijft groeien

Duizenden winkels verdwijnen uit het straatbeeld, onlinemarkt blijft groeien

nieuws

18 dec 2019, 11:00

Nederlanders kunnen steeds minder shoppen bij hun winkels in de buurt. Vergeleken met tien jaar geleden zijn er in de straten vooral minder non-food winkels, blijkt uit cijfers van het CBS. De afname van fysieke winkels valt samen met de steeds verder groeiende onlinemarkt. Ter vergelijking: in 2010 waren er nog 97.000 fysieke winkels in Nederland, dat zijn er nu zo'n 86.000. Dat betekent een daling van 11 procent. Daarentegen groeit het aantal supermarkten wel in Nederland.

Online shoppen neemt toe

Waar in 2012 nog 64 procent van de Nederlanders ouder dan 12 jaar iets kocht via internet, is dat nu met 15 procent toegenomen. 79 procent van de Nederlanders kocht in 2019 iets via het web. Het aantal webshops is dan ook de afgelopen jaren verdrievoudigd tot 40.000.

Flevoland koploper in de leegstand

Vooral in de provincie Flevoland zijn er weinig zaken vergeleken met het aantal inwoners. Per duizend mensen zijn er minder dan vier winkels. Zo meldde de gemeente Lelystad eerder dat er in het winkelcentrum Stadshart Lelystad 20 procent van het winkeloppervlak leeg staat. In Zeeuws-Vlaanderen vind je gemiddeld nog de meeste winkels. Dat zijn er ongeveer zeven per duizend inwoners.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.