Terug

Volg Hart van Nederland

Dorpsbewoners verbouwen eigen groente, gemeente steekt er een stokje voor

nieuws

7 nov 2021, 18:42

In Maasland verbouwt een deel van het dorp zelf hun biologische groente. Dat vinden ze lekker en gezond, maar de gemeente Midden-Delfland is minder enthousiast. Het past niet in het bestemmingsplan, en dus moet alle zorgvuldig geteelde groente vóór eind november de grond uit, anders wacht de boer een boete van 1.500 euro.

Bas de Groot is die boer. Begin dit jaar begon hij met de zogenoemde moestuinderij. Het idee is dat hij met een klein team de groente verbouwt en zijn leden het zelf komen oogsten. Er worden bietjes en bloemkool verbouwd, maar ook vergeten groentes als ananaskers en palmkool. De Groot doet dat op het land van melkboer Roel van Buuren.

Die was gelijk enthousiast. "We hebben hier vijftig jerseys, hun melk verkopen we, net als streekproducten", vertelt Van Buuren aan Hart van Nederland. "We hebben vanaf het begin het idee gehad om een lokale boerderij te maken, met een lokale afzet. Zo kwamen we op het idee van groente aanbieden uit de regio. Dat past ook bij de biodiversiteit."

Gemeente blijft verbieden

Volgens de mannen zijn er veel meer insecten en vogels op het land. Toch blijft de gemeente het een slecht idee vinden. Als ze dit toestaat, moeten ook andere dingen worden toegestaan, zegt een woordvoerder tegen Hart van Nederland. "Iedereen zou dan een moestuin middenin het weiland kunnen beginnen. Of een kinderboerderij. Of een mountainbikeparcours. Dit zou de kwaliteit van ons landschap schaden. Als we steeds een stukje van de kleine postzegel groen zouden afknabbelen, blijft er niets van over."

Achteraf gezien had De Groot misschien ook eerst even toestemming moeten vragen bij de gemeente, zo geeft hij toe. "We waren naïef en dachten dat het kon." Volgens De Groot is de gemeente Midden Delfstad ambassadeur van Cittaslow, dat staat voor ambachtelijkheid en streekproducten. "Eigenlijk is hetgeen wat ze doen heel mager, wat wij doen is volledig Cittaslow. Nu lijkt het meer een vlag als marketingmodel van de gemeente, wij willen er inhoud aan geven en dat doen we nu ook."

'Flink deel van wat we hebben opgebouwd is weg'

Maar jammer is het wel, zegt een klant. "We komen hier 1 tot 2 keer in de week. Hier vind ik mijn ontspanning en het is heerlijk en gezond eten. Er ontstaan ook zo veel mooie gesprekken, het is voor mij echt een pareltje. Ik begrijp er niets van. Dit past zo in waar we voor staan. Het is kleinschalig, wordt gedragen door de mensen en dat dan de lettertjes het tegenhouden, daar kan ik niet bij. Nederland op zijn smalst."

De Groot is nu op zoek naar nieuw land, maar hij wil graag bij Van Buuren en zijn vrouw blijven. "Het is niet alleen de tuin, het is de hele samenwerking met de gemeenschap op deze locatie. Dat is wat we kwijtraken. En een aantal oogstgenoten zullen misschien niet meer komen. Dan is een flink deel wat we hebben opgebouwd weg."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.