Terug

Volg Hart van Nederland

Dieuwertje Blok oogst lof met indrukwekkende toespraak: 'Diepe buiging'

nieuws

5 mei 2023, 10:36

De toespraak van Dieuwertje Blok tijdens de Nationale Herdenking op de Dam donderdagavond heeft bij veel kijkers diepe indruk gemaakt. Naast het thema Leven met oorlog, sprak de presentatrice over het boek dat zij publiceerde over haar moeder.

In de toespraak stond Blok stil bij het belang van leren van de geschiedenis. "Herdenken gaat om verbinding met nu en de toekomst", speechte ze. Blok vertelde het mooi te vinden dat we één dag per jaar twee minuten lang herdenken, maar ze vindt dat we ons eigenlijk elke dag moeten bezighouden met de vragen: hoe kunnen wij leren van de geschiedenis? En hoe doen we het zelf? Hier stond zij gisteren, maar staat zij ook de andere dagen van het jaar, bij stil.

De 17-jarige Loewana Weiss sprak tijdens de Nationale Herdenking over het oorlogsverleden van haar Sinti-familie. Ook haar toespraak maakte veel indruk:

Krachtige toespraak van Enschedese Loewana maakt indruk
1:52
Krachtige toespraak van Enschedese Loewana maakt indruk

Oorlogsdagboek

Dieuwertjes moeder Henny was Joods. Zij borg haar oorlogsdagboek op in een hoedendoos, dat zelfs na haar overlijden geheim bleef. Toch vonden Dieuwertje en haar zus Tessel het dagboek. Vorig jaar publiceerde Dieuwertje het boek Dragelijke Lichtheid over dit dagboek. ''Mijn moeder werd Joods door de oorlog. Ieder mens heeft een eigen verhaal, maar hoe makkelijk brengen we zelf nog altijd mensen terug tot een klein deel daarvan?'', vroeg Blok tijdens haar toespraak.

Op sociale media krijgt de toespraak van Blok veel lovende reacties. Kijkers geven aan diep onder de indruk te zijn van haar woorden. De naam Dieuwertje Blok was zelfs trending op Twitter: 

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.