Terug

Volg Hart van Nederland

Den Bosch woest op gemeente Den Haag om 'stiekem dumpen' van daklozen

nieuws

16 apr 2023, 11:45

De gemeente Den Haag krijgt een officiële aanklacht aan de broek van de gemeente Den Bosch wegens het, zo stelt laatstgenoemde, "over de schutting gooien van dakloze inwoners". De Bossche wethouder wonen, Pieter Paul Slikker (PvdA), vindt het "schandalig", zegt hij tegen het AD.

Zoals breed uitgemeten is er een enorme wooncrisis gaande en dak- en thuislozen hebben bovendien meestal begeleiding nodig als ze weer een dak boven hun hoofd hebben. De gemeente Den Haag gaat daarom actief op zoek naar huizen in andere gemeentes om het op te lossen, soms aan de andere kant van het land, zoals dus in Den Bosch.

Dat is nogal tegen het zere been van gemeente Den Bosch, dat de handen al vol heeft aan het onderdak bieden van eigen inwoners. Dat de gemeente Den Haag zich inschrijft voor sociale huurwoningen die in ándere gemeenten worden verloot, kan niet door de beugel, vindt onder anderen Slikker. "Dit is echt schandalig. Den Haag gooit het probleem bij andere gemeenten over de schutting, zo gaan we toch niet met elkaar om? Dat is toch geen beleid?", zegt hij in de krant.

'Prachtig systeem om zeep geholpen'

Den Haag brengt met deze handelswijze een "prachtig systeem", het lotingsysteem, om zeep, vindt hij. "Het lotingsysteem is namelijk bedoeld voor mensen die heel graag een dak boven hun hoofd willen hebben in hun eigen gemeente. En de woningnood in Den Haag is echt niet erger dan in Den Bosch. Ook hier moeten woningzoekenden helaas vaak jaren wachten op een huurwoning."

Ook Aalten not amused

De methode waarop Den Haag 'hun' daklozen ergens anders onderbrengt, komt niet alleen op het bord van Den Bosch. Ook in Aalten in de Achterhoek, waar in verhouding meer sociale huurwoningen beschikbaar zijn maar waar ze óók wachtlijsten hebben, zijn daklozen uit Den Haag geplaatst. Daar is de irritatie over de Haagse handelswijze ook groot. Onder andere omdat Den Haag nooit een verzoek bij de gemeente Aalten heeft neergelegd om de daklozen daar onder te brengen, maar het gewoon heeft gedaan.

De gang van zaken heeft voor Den Haag overigens zeer succesvol uitgepakt: in twee jaar tijd heeft de gemeente ervoor gezorgd dat 247 dak- en thuislozen een dak boven hun hoofd kregen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.