Terug

Volg Hart van Nederland

Onderzoeksraad: 'Dit had voorkomen kunnen worden'

Onderzoeksraad: 'Dit had voorkomen kunnen worden'

nieuws

28 sep 2017, 12:01

Defensie is ernstig tekortgeschoten bij het ongeval met een mortier in Mali, waarbij twee militairen om het leven kwamen. Dat is donderdag de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het is fout gegaan bij zowel het munitiebeheer als bij de militaire gezondheidszorg. Defensie moet binnen een half jaar met een reactie komen waarin het laat zien hoe de problemen worden opgelost. In juli vorig jaar kwamen de 29-jarige Henry Hoving en de 24-jarige Kevin Roggeveld om het leven tijdens een oefening. Een 60 mm-mortiergranaat ontplofte, achteraf bleek dat er zwakke plekken in het ontwerp zaten. De projectielen waren eerder via het Amerikaanse ministerie onder grote tijdsdruk aangeschaft voor de missie in Afghanistan. Procedures en controles werden achterwege gelaten omdat Defensie dacht dat het Amerikaanse leger de munitie zelf in gebruik had en de veiligheid had gecontroleerd. Dit terwijl in het koopcontract expliciet stond dat dit niet zo was. http://www.kijk.nl/video/54qvdBLuFGSf?autoplay=0

Tjibbe Joustra (Onderzoeksraad voor Veiligheid): 'Dit had voorkomen kunnen worden'

  De Onderzoeksraad geeft Defensie vier adviezen om zo'n situatie in de toekomst te voorkomen. Zo wil de Raad dat risicobeheersing beter past bij de huidige en toekomstige inzet van Nederlandse militairen, de Raad wil verder ook dat de veiligheid en gezondheid van militair personeel een voorwaarde worden voordat wordt besloten deel te nemen aan een internationale missie. Verder moet Defensie, wat de Raad betreft, de zorg voor wapens en munitie verbeteren zodat deze geschikt zijn voor gebruik. Tot slot wil de Raad dat de acute medische zorg voor militairen moet worden verbeterd.

Conclusie Onderzoeksraad voor Veiligheid

Defensie laat in een reactie weten deze aanbevelingen "vanzelfsprekend" over te nemen. "De veiligheid en gezondheid van onze militairen staan bij iedereen voorop. Het ongeval in Kidal, waarbij twee militairen zijn omgekomen en een derde militair zwaar gewond raakte, heeft ons allemaal diep geraakt", aldus minister van Defensie Jeanine Hennis. "Het is onze plicht om herhaling te voorkomen en volledige openheid van zaken te bieden aan de nabestaanden en onze medewerkers." Direct na het ongeval is al besloten om het omstreden type mortiergranaat onmiddellijk gestaakt. Verder werd de munitieopslag in het Malinese Kidal gelijk aangepast.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.