nieuws
28 sep 2022, 00:01
Niemand wil méér gaan betalen voor hun frietje, maar de snackbarhouder wil het ook liever niet in rekening brengen. Gerard Tesselaar moet door de hoge inflatie de prijzen van zijn snackbar Smultaria in Schagen vet omhoog gooien. "We gaan door tot het bittere eind."
Gerards energierekening is van 2.000 euro in de maand naar 7.200 euro gegaan. "Voor een ondernemer is dat bijna niet te doen", vertelt Gerard. In de serie Crisis van Nederland laat hij zien hoe hij zijn snacks zo goedkoop mogelijk probeert te houden, hoewel dat een onbegonnen strijd lijkt met de hoge energierekening en de stijgende inkoopprijzen.
Gerard heeft alle friet en snacks duurder gemaakt. "Om enigszins de kosten van de energie te dekken, maar we zijn er nog lang niet", geeft hij toe. Maar hij doet er alles aan om energie te besparen. Zo heeft hij één van de twee vriezers die hij gebruikte uitgezet en laat hij de afwasmachine nog maar één keer, 's avonds om elf uur, lopen.
"Hier hebben we ook twee koffiemachines", zegt hij terwijl hij naar de bar wijst. "Eentje hebben we helemaal van de stroom afgehaald en 's avonds alle twee. Er zitten warmteplaten bovenop en die vreten stroom." Het zijn voor de snackbar geen makkelijke veranderingen. "Het werkt moeilijker."
Maar de prijzen van de snackbar zijn niet alleen hoger om de energierekening te kunnen betalen. "De kip is van negen naar vijftien euro gegaan." Gerard wijst naar de rest van de snacks. Ze zijn allemaal minstens een paar euro duurder geworden. "Maar het frituurvet - let op - is van 18,5 euro naar 31 euro gegaan. Per keer dat we het vet verversen zijn we dus veertig euro meer kwijt."
Als de snackbar een bestelling binnenkrijgt, controleert Gerard eerst voor hoeveel het bedrijf in totaal wil bestellen. "We hebben ook een minimale bestellingsgrootte van 25 euro ingevoerd", legt hij uit. "Als het minder is, vragen we bedrijven om het zelf op te halen bij ons."
Gelukkig lijkt de Smultaria te kunnen vertrouwen op hun klanten. "Waar we eerst drie keer in de week kwamen, kunnen we nu nog een keer in de week", zegt een man. Toch blijven ze wel komen. "Als we dat niet meer doen, hoe moeten ze dan overleven?"
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.