Terug

Volg Hart van Nederland

#CrisisvanNL | Hanny leeft al tientallen jaren in energiearmoede

#CrisisvanNL | Hanny leeft al tientallen jaren in energiearmoede

nieuws

7 okt 2022, 23:20

Als alleenstaande moeder van drie kinderen weet de 57-jarige Hanny Heuvelink uit Tilburg als geen ander hoe het is om ieder dubbeltje om te moeten draaien. Nu al haar kinderen uit huis zijn moet zij zichzelf zien te redden.

In de winter is het koud bij Hanny thuis. Op de thermostaat heeft weleens 8 à 9 graden gestaan. "De kachel staat hier net hoog genoeg om te zorgen dat de leidingen niet bevriezen", zegt Hanny. Een dekentje moet haar dan warm houden. Mocht dat niet genoeg zijn, maakt ze gebruik van warmtepleisters.

Ondanks dat Hanny al sinds de jaren '90 in (energie)armoede leeft vindt ze zichzelf niet zielig. Ze wil juist anderen helpen die in dezelfde situatie of erger zitten. Daarom is de Tilburgse actief in de lokale politiek en zet zich in voor armoedeverzachting.

Ervaring helpt anderen

"Zij geeft armoede een stem", vindt Ivan Otten, lijsttrekker van de politieke partij Voor Tilburg. "Hanny zit midden in die wereld en kan aan die mensen ook heel duidelijk maken dat ze op tijd aan de bel moeten trekken." Juist door haar ervaring kan ze andere mensen helpen, zegt hij.

Want de Tilburgse zelf zat in de jaren '90 ook in de schulden. Sinds twee jaar is die ellende voorbij en is Hanny schuldenvrij, maar nog steeds moet ze rekening houden met haar aankopen. "Elke week zet ik 3 euro opzij voor noodzakelijke kosten. Ik heb er eigenlijk geen geld voor maar je moet toch iets achter de hand houden."

Mensen thuis uitnodigen doet de Tilburgse liever niet. "Ik ga liever weg, dan dat ik mensen op de koffie vraag om bij mij te blauwbekken. Gelukkig heb ik heel veel vrijwilligerswerk waar ik mij mag en kan opwarmen."

Vrijwilligerswerk 

Tijdens haar vrijwilligerswerk krijgt ze warm eten. "Dit scheelt mij drie warme maaltijden per week. Daarnaast douche ik nog korter, gaat de verwarming niet aan en koop ik in de supermarkt alleen producten van de onderste plank."

Supermarktaanbiedingen helpen Hanny een handje. Ze speurt naar aanbiedingen die ze kan combineren. Bij een supermarkt kan ze een pond sperziebonen voor 90 cent vinden. "En hier één kilo aardappelen voor 85 cent. Gezamenlijk kan ik hier meerdere avonden van eten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.