Terug

Volg Hart van Nederland

#CrisisvanNL | Einde sportclubs en zwembaden dreigt: 'We hebben heel groot probleem'

#CrisisvanNL | Einde sportclubs en zwembaden dreigt: 'We hebben heel groot probleem'

nieuws

1 okt 2022, 22:52

Als er niet snel iets gebeurt, zullen steeds meer sportclubs, ijsbanen en zwembaden hun deuren moeten sluiten, door de extreem hoge energiekosten. Daarvoor waarschuwt sportkoepel NOC*NSF. Het kabinet moet nu echt snel met geld over de brug komen. In de tussentijd moeten gemeenten noodfondsen instellen om de deuren van sportclubs open te houden want anders is het sowieso te laat.

Zo houden ze bij de Oostzaanse Football Club hun hart vast. Sinds zaterdag is hun contract bij Greenchoice afgelopen. En nu betalen ze dus de variabele prijzen. Ooit waren de jaarlijkse kosten zo'n 20.000 euro. "Dat zal nu 60.000 tot 80.000 euro meer worden", vreest bestuurslid Bauke Krijgsman. En dat betekent "dat we een heel groot probleem hebben."

Kabinet is 'druk bezig'

Het NOC*NSF maakte al eerder melding van dreigende problemen bij ijsbanen, zwembaden en voetbalclubs. Maar het kabinet blinkt uit in vaagheden. "Ik ben heel druk bezig om het goed in kaart te hebben en ze zo goed mogelijk te helpen", zei minister. "We hebben ook afgesproken dat ik ze er in november over zal berichten."

Maar wachten tot er meer duidelijk wordt in november is er voor veel sporten niet en dus heeft de sportkoepel een brandbrief aan de minister verstuurd. Ze vrezen dat de contributies fors moeten worden verhoogd. Daar zit Krijgsman ook mee: "We hebben 650 voetballende leden. Dus als die het op zouden moeten hoesten, zouden die 100 euro per persoon meer moeten gaan betalen."

"Dat wordt bij ons thuis een duur geintje", laat een voetballer weten aan Hart van Nederland. "Daar word je niet vrolijk van."

Sociale functie gaat verloren

Ondertussen doen clubs alles om geld te besparen. De volgende stap is het dichtgooien van de douches. "Dat hoort ook bij het groepsproces: douchen na afloop, en dan een biertje in de kantine. Als je nat en vies bent ga je ook niet even lekker een biertje drinken", vreest Krijgsman.

Daardoor verlies je meer dan alleen de samenleving zou moeten willen, vindt Krijgsman. "Het is gezond om te sporten, en we hebben een sociale functie hier. Dus dat moet wel in stand blijven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.