nieuws
1 nov 2022, 23:49
Het oorlogsmuseum van Eef Peeters moet gedwongen sluiten. De oorzaak? Juist: de energieprijzen. Als Eef zijn museum in de wintermaanden openhoudt, valt er een energierekening van zo'n 40.000 euro op de mat. Daarom besloot de museumdirecteur zijn Tweede Wereldoorlog-museum in ieder geval twee maanden te sluiten. "Het is niet te behapstukken. Ik kan de medewerkers niet in de kou laten rondlopen", zegt Eef in gesprek met Hart van Nederland.
Al vanaf zijn dertiende is Eef bezig met het verzamelen van oorlogsstukken. "Het begon met een gevonden helm, een bajonet, een medaille. Dat werd steeds groter, groter, groter." Inmiddels is het Arnhems Oorlogsmuseum een instituut waarin honderden, misschien wel duizenden persoonlijke verhalen verteld worden aan de hand van verzamelde oorlogsspullen.
Maar Eef zijn grote passie dreigt in ieder geval dit jaar dus voortijdig te moeten stoppen. De energierekening is, zeker met het oog op volgend jaar als zijn nieuwe contract in gaat, niet meer te betalen. "Ik moet nu de deuren dicht doen, dan kan ik sparen voor volgend jaar. Als de verwarming niet brandt, kost-ie ook niks. Een heel hoop mensen hebben niet in de gaten dat de temperatuur in een museum goed geregeld moet zijn. Wapens kunnen gaan roesten vanwege het vocht, het leer kan van laarzen afgaan."
In het oorlogsmuseum werkt Eef enkel met vrijwilligers. En hij vreest dat die niet meer terugkomen als het museum heropent, net als dat tijdens de coronacrisis gebeurde. "Toen zijn er ook drie of vier man niet teruggekomen. Die vinden dan elders werk, helaas. Dat is een van de negatieve gevolgen", verzucht Eef.
Jan Kuipers is een van de vrijwilligers die zijn werk even niet zal kunnen uitvoeren. De bevlogen museumgids sluit inderdaad niet uit dat hij ergens anders aan de slag gaat. "Ik offer hier een hele werkdag voor op, die zou ik ook kunnen besteden aan geld verdienen. Als je dan wat aangeboden krijgt in de tussentijd, dan weet ik niet of ik dat kan blijven afwijzen."
De beslissing van zijn baas gaat ook Jan aan het hart. Hij baalt ervan dat de kleinere musea de dupe zijn van het missen van subsidie. "Als je kijkt naar de gasrekening, dan kan een museum met subsidie dat misschien nog betalen. Maar hier komt het allemaal uit eigen zak. Dus het wordt gewoon niet te doen. Het is echt verschrikkelijk, gewoon schrijnend", vertelt de gids.
Ook oud-medewerker Hugo Schraders is geëmotioneerd door het besluit van de museumdirecteur. "Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat zo'n particulier initiatief helemaal niet ondersteund wordt door de overheid. Eef heeft altijd zijn eigen broek opgehouden en nu moet hij noodgedwongen dicht. En dan is het nog maar hopen dat-ie weer open kan en niet voorgoed dicht gaat. Dat doet mij zeer."
Museumdirecteur Eef baalt ook van het uitblijven van overheidssteun. "Ik heb nog van niemand een toereikende hand gekregen. Dit is een non-profit bedrijf, we werken met vrijwilligers. Ik verwijt onze regering dat ze zo laat mensen zijn gaan helpen. Als een bakker al omvalt die zoveel jaar bestaat...we moeten ook gewoon eten. Ze zijn te laks."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.