Terug

Volg Hart van Nederland

#CrisisvanNL | Kamer leeg in huis? 'Verhuur deze aan mensen die noodgedwongen op straat zijn komen te staan'

nieuws

20 nov 2022, 00:14

Een kamer in huis vrij waar eigenlijk iemand zou kunnen verblijven. Op verschillende plaatsen in Nederland is het project 'Onder de Pannen' gestart waarbij mensen die noodgedwongen op straat komen te staan bij anderen kunnen intrekken.

Zo ook Martha IJzerman uit Breda. De kamers van haar drie zoons staan leeg sinds ze de deur uit zijn. Al eerder nam Martha een student in huis in een van de kamers, en nu verhuurt ze weer een kamer. "Ik vond dit zo'n goed idee. Ik kan iemand helpen die het nodig heeft en het is voor mij ook een extraatje", zegt ze tegen Hart van Nederland. "Degene die ik in huis neem, betaalt gewoon mee met de huur. Zo hoef ik minder huur te betalen."

Een paar straten verderop doet Elise Storck hetzelfde. Zij heeft in tegentelling tot Martha een koopwoning en verhuurt een kamer aan Zlatica, die door een scheiding zonder woonruimte is komen te zitten. "Mijn zoontje is bij zijn vader en ik kan tijdelijk bij Elise terecht. Hier kan ik mijn leven weer oppakken en weer langzaam vooruit kijken. En natuurlijk samen met Elise klassieke muziek zingen. Daar houden we allebei van", zegt ze tegen Hart van Nederland.

"Ik ben er heel blij mee. Ik voelde me door corona soms weleens alleen, dus dit is een fijne invuling. Soms eten we samen en houden we even een praatje, maar verder heeft ze haar eigen leven", vult Storck aan. 

Onder de Pannen

Onder de Pannen maakt dit allemaal mogelijk. De organisatie zag dat er een tekort is aan betaalbare woningen. "Voor iemand die zijn huis is kwijtgeraakt, bijvoorbeeld door een scheiding of ontslag, is het dikwijls lastig een nieuw huis te vinden. Een beroep doen op de gastvrijheid van vrienden of familie kan incidenteel en de wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang", legt een woordvoerder uit aan Hart van Nederland.

Onder de Pannen zorgt ervoor dat een kamer die niet gebruikt wordt, kan worden benut. Ook als het een huurwoning is: "Onderverhuur wordt normaal bij een huurwoning gezien als woningfraude, maar wij hebben het met woningcorporaties geregeld en ze zijn welwillend. Dat is nu dus gewoon toegestaan."

Uiteindelijk mogen de huurders een jaar blijven. Het is de bedoeling dat ze in dat jaar op zoek gaan naar een eigen woning.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.