nieuws
16 mei 2023, 22:54
Chinese toeristen weten na de coronapandemie nog niet massaal de trekpleisters van Nederland te vinden. In 2019 bezochten nog zo'n 380 duizend toeristen uit China ons land. Dit jaar blijft de teller naar verwachting blijft steken op 185 duizend, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.
De bootjes in Giethoorn zijn daarom tot nu toe ook leger. Dit merken de ondernemers in het pittoreske dorp in de Kop van Overijssel ook. "Er komen nog steeds Chinezen in onze winkel, maar wel een stuk minder dan eerst", zegt Frederik Visser van de Gouden Aarde, een winkel/museum waar edelstenen te zien en te koop zijn.
Dat de Chinese toeristen het tot nu toe laten afweten, heeft meerdere redenen. De economie draait daar nog steeds niet zo goed, waardoor Chinezen kiezen voor bestemmingen die dichter bij huis liggen. Ook kampen vliegtuigmaatschappijen met capaciteitsproblemen en is de kerosine duurder geworden. Daarnaast is het voor Chinese toeristen moeilijker om geldige reisdocumenten te krijgen.
Waar blijven de Chinese toeristen? Ondernemers hopen dat ze snel terugkomen:
Hoteleigenaar Gabriella Esselbrugge, die afgelopen weken nog in China was en wordt gezien als de aanjager van het Chinese toerisme in Giethoorn, zegt dat het dorp de toeristen niet per se mist. "We zetten nu ook in op toeristen uit andere landen. Zo komen er nu ook mensen uit bijvoorbeeld de golfstaten, Maleisië en Vietnam."
Toch verwacht ze dat er in het najaar weer meer toeristen uit China komen. In oktober is de gouden week, de nationale vakantie, in China. Daar is Esselbrugge ook blij mee.
Een massale terugkeer van Chinese toeristen zal niet door iedere inwoner van Giethoorn met gejuich ontvangen worden. De vele bezoekers brachten voor de coronatijd geld in het laatje, maar zorgden ook voor overlast in het dorp.
Visser kijkt er wel naar uit om weer meer Chinezen te ontvangen, ondanks dat hij in de coronatijd niet te maken had met een lege winkel. Hij kreeg toen juist veel meer Nederlanders over de vloer. "De Nederlandse verhalen kennen we inmiddels wel. Ik heb jarenlang in Thailand gewoond en houd van de dynamiek die mensen uit verschillende landen met zich meebrengen. Bovendien zijn Chinezen van oudsher geïnteresseerd in stenen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.