nieuws
7 juni 2021, 20:09
De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is het meer dan zat, de uitlatingen die complotdenkers Micha K., Wouter R. en Joost K. online rondspuien over de gemeente. Er zou binnen de gemeentegrenzen een 'pedo-satanisch netwerk' zijn, waarbij kinderen misbruikt en vermoord worden. De gemeente heeft drie complotdenkers voor de rechter gesleept.
Uiteindelijk hebben de complottheorieën zelfs tot een actie bij een lokale begraafplaats geleid. Sympathisanten van de complotdenkers hebben bloemen en bordjes geplaatst op de graven van kinderen. K., R. en K. maken gezamenlijk het alternatieve online-journaal 'Red Pill Journal'.
De zaak tegen de drie speelde maandag in Den Haag en was sneller afgelopen dan verwacht. De rechter werd namelijk gewraakt door een van de drie gedaagden.
De gemeente dreigde twee weken geleden nog met juridische stappen tegen deze 'harde kern' van de complotgroep, als ze niet zouden stoppen met de beschuldigingen. Ook moesten de drie berichten en uitzendingen die ze op social media hadden geplaatst, binnen 48 uur offline halen. Zo niet, dan zou een gang naar de rechter gemaakt worden.
In de Haagse rechtbank duurde het geheel niet heel lang. De start was al vrij onrustig, omdat een van de gedaagden, Micha K., nog vóór het officiële begin eiste dat de rechter zou vertellen of ze familie was van CDA-minister Wopke Hoekstra. Nadat de zaak daadwerkelijk officieel was begonnen, gaf de rechter antwoord op die vraag: dat was ze voor zover ze wist niet.
Wouter R. mocht van de rechter beginnen met het verweer. Wat volgde was een uitleg waarom het trio het Red Pill Journal maakt, waarbij al snel de woorden 'satanisch ritueel misbruik' vielen. In zijn betoog beweerde R. dat hij nooit zou hebben opgeroepen tot het gebruiken van geweld en juist zou hebben opgeroepen tot kalmte. Ook gaf hij af op de aanpak van de coronacrisis en noemde dat een genocide.
R. vervolgde door te zeggen dat hij niet vervolgd zou kunnen worden, omdat de Nederlandse grondwet volgens hem al sinds 1940 ongeldig zou zijn. Een 'tribunaal' dat nog opgericht zou moeten worden of waar 'men' al mee bezig is, zou 'de kopstukken van de genocide' wel gaan veroordelen, aldus R.
Joost K. sloeg over, waarna Micha K. het woord kreeg. Toen was de zaak snel voorbij, want K. eiste van de rechter dat ze zou erkennen dat hij journalist is, zoals hij zichzelf noemt. Hij hoopte daarmee een soort 'onaantastbare status' te bereiken, zodat er - wederom volgens hemzelf - geen veroordeling zou kunnen volgen. Toen de rechter daar niet op inging, wraakte K. de rechter en was de zitting voorbij.
De wrakingskamer van de rechtbank gaat zich nu buigen over het verzoek van Micha K. Wanneer de zaak bij de wrakingskamer komt te liggen is nog niet bekend. De advocaat van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk vroeg om de zaak spoedig te laten hervatten.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.