Terug

Volg Hart van Nederland

Collectieve claim tegen producent antidepressivum: 'Ik wil erkenning voor het probleem'

nieuws

2 mrt 2019, 22:32

Zo'n 25 depressie-patiënten zijn een enorme schadeclaim aan het voorbereiden voor GlaxoSmithKline, producent van antidepressivum Seroxat. Het medicijn leidt bij jongeren tot allerlei bijwerkingen als agressie, psychische klachten en zelfs zelfmoordneigingen.

'Zwaaien met een mes'

De nu 33-jarige Gerard Eggebeen is een van die depressie-patiënten: ''Blinde woede en bang zijn voor alles en iedereen, echte doodsangst en hele akelige en gewelddadige nachtmerries.'' Vertelt Gerard. Op den duur sloeg dat zelfs om naar suïcidaliteit en liep hij op school met een mes te zwaaien. ''Stel je voor dat het gelukt was, dat ik iemand of mijzelf iets zou aan doen op dat moment, daar moet ik niet aan denken'', vertelt hij verder.

Verzwijgen

Hij is 12 jaar oud als hij voor zijn ogen zijn vader ziet sterven aan een hartinfarct. Zijn huisarts ziet de rouwverwerking aan voor een depressie en Gerard krijgt vanaf zijn 15e het medicijn Seroxat voorgeschreven. Dan worden de problemen voor hem alleen nog maar erger. ''Op dat moment werden al die bijwerking verzwegen door de fabrikant, de depressie is begonnen toen ik Seroxat begon te nemen, en die blijft ook na het nemen van het medicijn'', vertelt Gerard verder. ''Ik functioneer niet meer, met mijn dieptepunt  in 2018, toen zat ik voor het grootste gedeelte van het jaar in een inrichting.'' Sinds kort is Gerard weer thuis maar ook daar gaat het niet lekker met zijn geestelijke gezondheid.

SeroxatClaim

Als hij 19 jaar oud is, stopt Gerard met het medicijn. Vorig jaar won hij een rechtszaak tegen Glaxo Smith Kline: de medicijnfabrikant wist van de gevaren voor jongeren, maar deed er niets mee. GSK ging in hoger beroep, maar Gerard richtte inmiddels Stichting SeroxatClaim op. Honderden gedupeerden hebben zich al gemeld om een schadevergoeding te eisen van GSK. Judith Dingemanse,  mede-oprichter en letselschade-expert zit regelmatig met tranen in haar ogen als ze verhalen aanhoort van de depressie-patiënten: ''Ik heb weleens een moeder aan de lijn gehad omdat haar kind zelfmoord heeft gepleegd, en zij gaf aan dat zij dacht dat het een gevolg is van het medicijn Seroxat.''

Tijd voor erkenning

Gerard vindt het hoog tijd voor erkenning voor het probleem waar hij en veel anderen mee rond lopen: ''Het is nu wachten en vechten voor officiële erkenning van een rechter.'' ''Het is soms wel heel ironisch om te horen van onder andere Gerard, dat zij niets meer te verliezen hebben, ze blijven dus vechten totdat de erkenning er komt en dat het middel verboden wordt.'', vertelt Judith verder. Pas sinds 2003 waarschuwt GlaxoSmithKline voor de gevaarlijke bijwerkingen. Te laat voor vele jongeren als Gerard die voor die tijd met Seroxat begonnen.

Verklaring GlaxoSmithKline

"Depressie is een ernstige en invaliderende aandoening die een verwoestende impact kan hebben, vooral als deze niet op de juiste manier wordt behandeld. Hoewel we niet kunnen ingaan op individuele gevallen, is alle informatie over Seroxat (paroxetine) te vinden in de voorschrijfinformatie en de bijsluiter. Het is belangrijk om op te merken dat Seroxat niet is geïndiceerd voor gebruik bij kinderen of adolescenten en nooit is geregistreerd voor gebruik door patiënten onder de 18 jaar. Dit geneesmiddel mag alleen worden gebruikt op doktersvoorschrift en alleen worden gestopt in overleg met de arts. Het is de taak van de behandelend arts om de optimale behandeling voor de patiënt te bepalen aan de hand van diens medische voorgeschiedenis en de noodzaak tot behandeling." Heb jij vragen over zelfmoord? Bel 0900-0113 (24/7) of kijk op de website.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.