Terug

Volg Hart van Nederland

Chinook-helikopters defensie helpen bij herstel dam Maastricht

nieuws

6 jan 2024, 08:22

Twee Chinook-helikopters van Defensie gaan zaterdagochtend helpen bij het herstel van de kapotte dam in Maastricht. De helikopters laten netten met zware stenen in het snel stromende water zakken om het enorme gat in de dam te dichten.

Als dat lukt, zal de stroomsnelheid van de waterloop afnemen. Dat maakt de aanleg van een nooddam, een stuk stroomopwaarts van de kapot geslagen dam, minder riskant.

In Maastricht is een dijk doorgebroken. Daardoor kwamen woonboten in de problemen, zoals je in bovenstaande video ziet.

Zestig netten met breuksteen

De Chinooks laten zestig netten met daarin 4.000 kilo breuksteen in het water zakken. Hoeveel tijd de helikopters daarmee bezig zullen zijn, is nog niet duidelijk. Om de werkzaamheden veilig te laten verlopen worden enkele wegen afgesloten en doorgaand verkeer van en naar België wordt omgeleid. Volgens Rijkswaterstaat (RWS) beginnen de Chinooks vanaf 09.00 uur zaterdagochtend met hun werkzaamheden.

RWS zet helikopters van het leger in omdat ter plaatse geen zwaar materieel kan worden ingezet. Dat heeft te maken met de breedte van de kapotte dam, de stroomsnelheid en de drassige grond aan de oevers. Vooralsnog is het voornaamste doel het verlagen van de stroomsnelheid, aldus een woordvoerder van RWS vrijdagavond. Op die manier hoopt RWS dat zoveel mogelijk water wordt vastgehouden.

Aanleg nooddam

Inmiddels is een aannemer in de nacht van vrijdag op zaterdag bezig met de aanvoer van stenen voor deze klus. Daarnaast gaan de aannemer en Defensie dit weekend door met de aanleg van de nooddam. Die bestaat uit zware stenen, onder meer blokken van 600 ton, en moet zondagavond klaar zijn. Met de werkzaamheden hiervoor is vrijdagavond al begonnen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.