nieuws
7 mei 2021, 15:28
Waar stort hij neer? Dat is de grote vraag die nog helemaal niemand kan beantwoorden. Alle ogen van de internationale ruimtevaart zijn al een week gericht op de Long March 5B, een Chinese raket die ongecontroleerd boven de aarde scheert.
Experts van het Europese Ruimteagentschap ESA verwachten dat de raket zaterdag op de aarde zal neerstorten, negen dagen nadat het succesvol werd gelanceerd vanaf Wenchang, een plaats in de Chinese provincie Hainan.
De raket werd de lucht in geschoten om het eerste onderdeel van een nieuw Chinees ruimtevaartstation in de ruimte af te leveren. Toen dit was gelukt begon de Long March 5B op de terugweg echter te oncontroleerbaar tollen.
Toch wel gevaarlijk, aldus ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande: "Het is natuurlijk spannend en we wachten nu af wat er gaat gebeuren. Hij gaat ongecontroleerd over de aarde heen met een snelheid van 27000 tot 28000 kilometer per uur, op zo'n 100 tot 300 kilometer hoogte.
De raket zal uiteindelijk op 100 kilometer van de aarde in aanraking komen met de dampkring, dan spat het uiteen in brokstukken. Dat is meteen ook een groot probleem want zo krijg je een hagel aan stukjes die naar beneden komen. Die kunnen overal terecht komen."
De grote vraag bij iedereen is natuurlijk: kunnen we in Nederland nog wel veilig over straat zaterdag? Van der Lande heeft goed nieuws. "We hoeven hier niet bang te zijn want de baan waarin hij zweeft loopt niet boven ons land. De verwachting is dat de raket in de oceaan of woestijn rond de evenaar neer zal komen. We hebben mazzel met zoveel zee. De kans is klein dat er mensen gewond raken maar het kan gebeuren. Er zijn ooit brokstukken van een satelliet in bewoond gebied in Ivoorkust terecht gekomen maar toen zijn er geen gewonden gevallen."
"Wij hoeven in Nederland nu niet ongerust te zijn maar dit gaat vaker gebeuren in de toekomst. We lanceren op aarde namelijk maar wat raak, het wordt een steeds groter probleem", waarschuwt Van der Lande.
Op dit moment zweven er aardig wat satellieten rond in een baan rond de aarde. En die moeten ook een keer naar beneden komen. Volgens Van der Lande zweven er nu zo'n 6000 satellieten rond de planeet. Daarvan zijn er maar 4000 nog werkzaam. "Er zijn dus 2000 satellieten die in de komende 100 jaar naar beneden komen, ongecontroleerd en met een enorme snelheid", legt hij verder uit.
"Daar komt bij dat als er een botsing plaatsvindt in de ruimte daardoor ook weer allemaal brokstukken los kunnen komen. Dat kan ook weer een gevaar vormen voor andere satellieten en het ruimtestation. Zo kan een klein voorwerp van slechts vijf centimeter dodelijk zijn voor de bemanning van het ruimtestation als die wordt geraakt. Die moeten nu al drie keer per jaar uitwijken voor brokstukken."
Volgens Van der Lande wordt er al gewerkt aan oplossingen tegen het ruimteafval: "De ESA is bezig met een project op de lange termijn, dat heet Clear Space. Ze willen een soort vuilniswagen de ruimte in sturen die met lange armen brokstukken kan vangen. Ook wordt eraan gedacht om vaartuigen uit te rusten met extra benzine zodat die, wanneer ze op het einde van hun latijn zijn, nog richting deep space kunnen worden gestuurd. Dan heeft niemand er meer last van."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.