nieuws
25 mrt 2019, 19:49
Precies een week geleden werd Utrecht opgeschrikt door een aanslag op een tram bij het 24 Oktoberplein. Direct na de aanslag werden de gewonden met gillende sirenes naar het Universitair Medisch Centrum gebracht. Het ziekenhuis opende het speciale calamiteitenhospitaal, een bunker vol artsen die 24 uur per dag en 7 dagen per week klaarstaan ten tijde van noodsituaties. Nu kun je er een spelt horen vallen, maar vorige week was dat wel anders. "Dan is het hier een komen en gaan van patiënten, personeel en Rode Kruis-medewerkers," vertelt traumachirurg Mirjam de Jong. "Dan is het gewoon een ziekenhuis in bedrijf."
Mirjam en haar team moesten snel op hun post zijn, want de ene na de andere gewonde werd met spoed binnengebracht. Bij binnenkomst wordt iedere patiënt gefilmd en wordt er een foto gemaakt. Op basis van de ernst van de verwondingen wordt daarna bepaald naar welke afdeling het slachtoffer gaat.
Tijdens de aanslag in Utrecht was in eerste instantie veel onduidelijk. "Ter plaatse was nog niet duidelijk hoeveel patiënten er zouden zijn en deze kant op zouden komen", vertelt Mirjam. "De eerste patiëntenstroom kwam heel snel op gang, waarbij de eerste vijf patiënten binnen een half uur binnen waren. Daarna viel het eigenlijk stil en hoorden we niet zo heel veel meer." Lees ook: Mensen vinden troost bij elkaar tijdens herdenking Utrecht: ‘Ons hart huilt’ De 200 bedden die klaarstonden bleken gelukkig niet allemaal nodig, maar mocht er een grote ramp gebeuren en slachtoffers hulp nodig hebben, dan zijn ze hier voorbereid.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.