nieuws
29 juli 2021, 19:51
Bewoners van een seniorencomplex in Tilburg zijn maar wat blij met de muurschilderingen op hun flat. Het kunstwerk bestaat pas een jaar, maar moet nu al weer weg. De architect van het gebouw wil namelijk het zo snel mogelijk laten verwijderen. "Daar gaat mijn mooie uitzicht weer."
Vanuit de keuken kijkt de 81-jarige Nelly van Huijgevoort op het muurschildering. Ze is apentrots op haar uitzicht. "Het is prachtig. Zo'n groot schilderij dat de textielgeschiedenis van Tilburg laat zien", zegt de tegen Hart van Nederland. Dagelijks komen er volgens haar tientallen mensen foto's en filmpjes maken van het kunstwerk. "Zo bijzonder is het."
De gemeente liet vorig jaar op verschillende plekken in de Brabantse stad muurschilderingen aanbrengen om de leefbaarheid in de wijken verbeteren. Woningcorporatie Wonen Breburg ging akkoord, maar vergat toestemming te vragen aan architect Wiel Arets. Die heeft bij de bouw in de jaren negentig afgesproken dat hij mag bepalen hoe het gebouw eruit ziet.
Arets wil nu dat de muurschildering snel wordt weggehaald. "Het ontwerp is van de architect, hij ontwerpt iets. Dat is het intellectuele eigendom van de architect", legt een woordvoerder van de gemeente uit. "Dat weegt in dit geval zwaarder, omdat er nog geen afspraken over intellectueel eigendom in de contracten van Wonen Breburg stonden."
Bewoners storen zich aan de houding van de architect. "Al eerder wilde ik de deuren en ramen meer kleur geven, maar alles moest blijven zoals het is. Echt heel arrogant van hem", zegt Nelly. Ook bewoner Jos Smeehuijzen vindt Arets "een hele arrogante man": "Het pand is 25 jaar geleden opgeleverd en dan ga je hier nu over zeuren. De hele buurt vindt het mooi."
Het stadsbestuur laat weten dat de muurschilderingen eind dit jaar toch echt zullen worden weggehaald. Wonen Breburg sluit niet uit dat er in de toekomst nieuwe werken komen. "We blijven wel meewerken aan het project", aldus een woordvoerder. Maar dan zal de woningcorporatie van tevoren "wel even informeren bij de architect".
Nog een paar maanden kan Nelly dus nog blijven genieten van het kunstwerk, al wil ze toch nog een poging wagen om de architect op andere gedachten te brengen. "Ik wil hem nog even laten weten dat wij als bewoners echt niet blij zijn met zijn besluit. En als dat niets helpt, kijk ik weer uit op die doffe witte muur."
De maker van de muurschildering, Collin van der Sluijs, vindt het ook jammer dat zijn werk verdwijnt, maar de architect staat volgens hem wettelijk gezien in zijn recht. " Het is wat het is en ik vind het vooral erg spijtig voor de bewoners." Dat zij alsnog actie willen ondernemen om zijn kunstwerk te behouden "raakt" hem.
Arets zelf wil niet bij Hart van Nederland reageren op de kwestie.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.