Terug

Volg Hart van Nederland

Bruno Bruins is terug en gaat zich bezighouden met Haagse crisis rond De Mos

Bruno Bruins is terug en gaat zich bezighouden met Haagse crisis rond De Mos

nieuws

1 juni 2023, 18:56

Oud-minister Bruno Bruins gaat proberen de onderlinge verhoudingen in de gemeenteraad van Den Haag te verbeteren. Hij wordt gespreksleider in zijn eerste grote politieke klus sinds hij opstapte in de eerste maanden van de coronacrisis.

In de komende weken praat Bruins met alle Haagse partijen over de gevolgen van de vrijspraak van raadsleden Richard de Mos en Rachid Guernaoui van de partij Hart voor Den Haag. Zij werden verdacht van corruptie.

Vrijspraak

De Mos en Guernaoui waren van 2018 tot 2019 wethouder in Den Haag. Het Openbaar Ministerie betichtte ze ervan bevriende ondernemers te hebben geholpen in ruil voor donaties aan de partij. Vanwege de verdenkingen werd hun partij uit de toenmalige coalitie gezet. Hart voor Den Haag bleef de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, maar belandde door de verdenkingen wel in de oppositie. De rechtbank in Rotterdam sprak de twee raadsleden en alle andere verdachten echter volledig vrij van de corruptie, onder meer omdat er geen duidelijke regels zijn voor donaties aan lokale partijen.

Terugkeer

Na de vrijspraken wil De Mos dat zijn partij terugkeert in de coalitie. De vijf partijen die nu in het college zitten, zitten daar echter niet op te wachten. Ze willen wel met hem in gesprek.

De Mos zegt dat hij wel uit de voeten kan met Bruins als gespreksleider. "Inzet Hart voor Den Haag is duidelijk: de winnaar van de verkiezingen '22 die op oneigenlijke gronden is uitgesloten van coalitiedeelname moet terug in het college, NU!", schrijft hij op Twitter.

Bruno Bruins zat van 1994 tot 2000 voor de VVD in de gemeenteraad van Den Haag en was van 2000 tot 2006 wethouder. Later werd hij staatssecretaris van Onderwijs (2006-2007) en minister voor Medische Zorg en Sport (2017-2020). Tijdens een Kamerdebat over de coronapandemie werd hij onwel. Een dag later stapte hij op.

Minister Bruins onwel geworden tijdens coronadebat in Tweede Kamer
0:38
Minister Bruins onwel geworden tijdens coronadebat in Tweede Kamer

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.