nieuws
4 nov 2022, 10:23
Een Chinese raket die afgelopen maandag een onderdeel van een ruimtestation had gelanceerd, is ongecontroleerd op weg terug naar de aarde.
Een deel zal vrijdagochtend verbranden in de dampkring, maar grotere brokstukken kunnen terechtkomen op het oppervlak van de aarde. Meestal plonzen de resten gecontroleerd in zee, maar omdat het nu niet gecontroleerd gebeurt, kan dat ook op land zijn.
Nederland ligt niet in de gevarenzone, de raketonderdelen komen niet zo noordelijk. De brokstukken komen wel over Catalonië, en daar is vrijdagochtend uit voorzorg het luchtruim gesloten. Als de raketresten voorbij Spanje vliegen, gaan ze via de Middellandse Zee en het Arabische schiereiland richting de Indische Oceaan.
Zodra een vaartuig in een baan rond de aarde is gebracht, zijn de onderdelen die hem hebben laten opstijgen niet meer nodig. In sommige gevallen krijgen ze dan een duwtje zodat ze worden gegrepen door de zwaartekracht. Ze plonzen daarna in de Grote Oceaan tussen Chili en Nieuw-Zeeland. Dat is de meest afgelegen plek op aarde.
Het dichtstbijzijnde stuk land is bijna 2700 kilometer verderop. In andere gevallen krijgen de raketbrokstukken juist een duw omhoog, zodat ze zelf ook in een baan rond de aarde blijven. Daardoor draaiden vele duizenden stukken ruimteafval rond onze planeet.
China lanceerde maandag het derde en laatste onderdeel van zijn ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis). De module heet Mengtian, oftewel Dromen van de Hemel. Afgelopen juli ging een ander deel naar het ruimtestation, en de resten van de raket kwamen toen bij de Filipijnen in zee terecht.
ANP
Beeld: Pixabay, ter illustratie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.