nieuws
24 feb 2023, 16:25
Een zeer opmerkelijke ontslagzaak in Limburg bij autoproducent VDL Nedcar waar de kantonrechter aan te pas moest komen. Een medewerker van het bedrijf trok in de zomer van afgelopen jaar de korte broek van een vrouwelijke collega onder het oog van alle andere medewerkers naar beneden. Een ontslag volgde, hier was de man het niet mee eens en stapte naar de rechter.
De 41-jarige medewerker is tijdens werktijd achter zijn vrouwelijke collega gaan staan en besloot toen haar korte broek naar beneden te trekken. Hierdoor kwam zij met blote billen op de werkvloer te staan. In een gesprek met zijn leidinggevende geeft de man aan 'dat het een slechte grap was en er geen aanleiding was voor deze handeling', valt te lezen in het gepubliceerde vonnis.
De directie van het bedrijf dacht hier heel anders over en ontsloeg hem op staande voet. Vanaf dat moment hebben zij geen loon meer uitbetaald, iets waar de ontslagen Limburger het niet mee eens is. Hij verzoekt de rechter het ontslag nietig te verklaren, uitbetaling van achterstallig loon over de maanden september en oktober 2022 en doorbetaling van het loon met ingang van 1 november 2022.
Daarnaast vraagt hij de rechter om een betaling van 79.610,42 euro aan billijke vergoeding, een extra vergoeding waarop een ontslagen werknemer recht kan hebben bij een onterecht ontslag.
De man beweert ook dat er op de werkvloer 'een cultuur bestaat met eigen normen en waarden' en vervolgt 'er worden op het werk vaak harde grappen gemaakt tussen collega's onderling en leidinggevenden. Die laatste doen er zelf aan mee.' Zelf is hij ook wel eens de dupe geweest van deze 'grappen': "Zo is het voorgekomen dat een medewerkster de broek van hem omlaag heeft getrokken en heeft een leidinggevende hem eens in zijn kruis gegrepen."
Er is een onderzoek uitgevoerd naar de werkcultuur binnen de organisatie van de autoproducent en daaruit maakt de kantonrechter op dat ieder bewijs van deze 'eigen norm' ontbreekt , laat staan dat er een 'cultuur van dit soort grappen' zou bestaan.
De ontslagen man kan niet rekenen op een beetje medeleven van de rechter, zo valt te lezen in de uitspraak: "Dit is een bijzonder ernstig feit. Een collega wordt in het bijzijn van andere collega’s op vernederende wijze te kijk gezet". Aanvullend geeft hij aan: "Dat is een situatie die zij nooit meer zal vergeten". Van het intrekken van het ontslag wil de rechter dan ook niets horen: De maatregel is volgens hem passend en kan de ontslagen man fluiten naar zijn geld.
De kantonrechter gaat niet mee in de eisen van de man en besluit alle verzoeken af te wijzen. Daarnaast zal de ontslagen medewerker de proceskosten gemaakt door VDL Nedcar moeten betalen en wijst de rechter al het meer of anders gevorderde af.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.