Terug

Volg Hart van Nederland

Na 75 jaar eindelijk naar huis: Britse oorlogsheld Hurrell opgegraven bij Lochem

nieuws

21 nov 2019, 18:45

Het vorig jaar in het leven geroepen Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog boekt de eerste resultaten. Anderhalve week geleden werd het eerste vliegtuig met eerste piloot opgegraven bij Lochem. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de pas 21-jarige Britse vliegenier William Hurrell. Het is nog niet bevestigd of de stoffelijke resten tot de sergeant behoren, maar het unieke toestelnummer komt overeen met dat van zijn oorlogsvliegtuig.

Aangevallen door vijftig Duitse vliegtuigen

Op 26 september 1944 vliegt de jonge Hurrell samen met vijf andere piloten over Nederland. Verwikkeld in een strijd worden ze door maar liefst vijftig Duitse vliegtuigen aangevallen. De twintiger wordt geraakt en stort samen met zijn vliegtuig de 'Hawker Typhoon' neer tussen Eefde en Gorssel. Lees ook: Berging oorlogshelden in Limburg begonnen: 'Weet nu hoe mijn oom is overleden' Zijn oom Graeme en achternicht Brydie vlogen speciaal naar ons land om woensdag de herdenkingsdienst voor Hurrell bij te wonen. Verder bezochten zij de locatie waar het toestel is neergestort.  "Het was hartverwarmend om te weten dat mensen hierom gaven en wisten waar hij lag," leest de kleindochter van de broer van William Hurrell emotioneel voor tijdens de dienst. "De betrokkenheid van de organisatie liet ons het respect van de Nederlanders voor de mannen die hun leven in de strijd hebben verloren zien." Het is voor de familie een hele opluchting om te weten dat Hurrell niet langer vermist is. Het Canadese project 'Typhoon Legacy' heeft als doel om een Hawker Typhoon weer vliegend in de lucht te krijgen. Woensdagochtend maakten zij aan de nabestaanden bekend dat het vliegtuig de naam van flightsergeant 'William Hurrell' zal dragen.

Nog 40 vliegtuigen opgraven

Doel van het bergingsprogramma is om de ongeveer 30 a 40 over Nederland verspreide oorlogsvliegtuigen, met daarin vermiste soldaten, te bergen. Er is 15 miljoen euro uitgetrokken voor dit project. Er zijn zes gemeentes benaderd. Hiermee krijgen de oorlogsvliegers een gezicht en hun nabestaanden een respectvol afscheid van de vermiste familieleden. Een neergehaald toestel in het Markermeer bij Almere is eind maart volgend jaar het eerstvolgende project. Lees ook: René wil monument voor de vergeten razzia: 'Rotterdam is twee keer geraakt'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.