Terug

Volg Hart van Nederland

Bram (11) wacht al twee jaar op donornier: 'Hoe meer mensen zich registreren, hoe groter de kans'

nieuws

14 jan 2020, 19:17

Nier- lever- en hartpatiënten uit heel Nederland roepen dinsdag mensen op om een minuut met familie over hun donorkeuze te praten. De helft van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden. Als iemand zich niet officieel heeft aangemeld als donor, kan familie altijd nog beslissen dat de organen niet worden gedoneerd. Ook bij de nieuwe wetgeving die vanaf 1 juli ingaat. Vanaf dan is iedereen donor tenzij er specifiek is aangeven dat dit niet gewenst is.

Donorkeuze

Een van de mensen die iedereen oproept om een minuutje van zijn tijd te investeren in een gesprek is Olaf ten Dam. Als vader van een zoon met nierproblemen weet hij maar al te goed hoe belangrijk het is om duidelijkheid te hebben rondom orgaandonatie. “Voor mijn zoon is het belangrijk dat er een 100% match is”, zegt Olaf. “Hoe meer mensen hun orgaan afstaan, hoe groter de kans is dat er een gezonde match komt.” Hij hoopt met de campagne niet alleen meer mensen bewust te maken van de noodzaak voor de komst van meer geregistreerde donoren, maar denkt ook dat het veel onrust binnen families kan voorkomen.

Gesprek aangaan

Die mening deelt psycholoog Marieke Lub. Zij traint artsen om gesprekken aan te gaan met familieleden over het afstaan van organen. ''Het zijn vaak aangrijpende gebeurtenissen. Iemand komt bijvoorbeeld met spoed een ziekenhuis binnen en komt te overlijden. Het vraagt dan heel wat om een vraag over orgaandonatie aan de familie te stellen. Het kan dan veel helpen als de keuze van de overledene in het donorregister vaststaat.'' Ook komt het regelmatig voor dat iemand zich wel in het register heeft laten opnemen, maar de uiteindelijke keuze overlaat aan de familie. ''Het is dan wel belangrijk dat je erover spreekt met je familie'', aldus Lub. Tot een aantal maanden geleden reed Olaf vier keer per week twee uur naar Nijmegen om met Bram naar het ziekenhuis te gaan. De zorg voor zijn kinderen was niet meer te combineren met zijn baan als boer. Daarop besloot hij zijn bedrijf te verhuren en full-time mantelzorger te worden.

Dialyseapparaat

Sinds kort hebben ze een dialyseapparaat thuis. ''Ik weet achteraf niet meer hoe we het konden volhouden om zo veel voor de dialyse te rijden.'' Nu moet Bram in afwachting van een donornier elke dag 12 uur aan het apparaat. Vader Olaf is sinds zijn achttiende al donor. Hij zou het liefst een van zijn eigen organen willen geven, maar vanwege zijn gezondheid kan dat niet. ''Ik ben wel al sinds mijn achttiende donor. Ik had het heel erg gevonden als ik mij niet had geregistreerd, terwijl mijn kinderen wel organen nodig hadden gehad.''

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.