Terug

Volg Hart van Nederland

Boze huurders bezetten kantoor woningcorporatie om sloop woningen Oss

nieuws

27 okt 2023, 23:00

Enkele tientallen huurders hebben vrijdagmiddag het hoofdkantoor van woningcorporatie Mooiland in het Brabantse Grave bezet. Ze eisen een gesprek met de directie over de voorgenomen sloop van 74 woningen in Berghem, aan de rand van Oss. De bewoners verzetten zich tegen de sloop en eisen renovatie van hun wijk. In de avond werd er een akkoord bereikt met de corporatie.

Tientallen huurders liepen vrijdagmiddag om 15.30 uur met matjes en slaapzakken het corporatiekantoor binnen. "Op 22 april hoorden de bewoners tijdens een bijeenkomst van de corporatie dat de wijk plat moest", zei SP-gemeenteraadslid Leroy Vossenberg vrijdagmiddag.

"Het was gewoon een mededeling. Overleg hierover was niet mogelijk. De wijk hangt sindsdien vol spandoeken. Het moet eens een keer afgelopen zijn. Je gaat geen huizen slopen in een tijd van woningnood."

Onderhandeling

Tijdens de bezetting van het kantoor kwamen er onderhandelingen met de directie van Mooiland. Daarbij schoof ook de in Oss woonachtige SP-leider Lilian Marijnissen aan. Zij sprak na afloop van een "fantastisch resultaat" voor de huurders.

"Nu kunnen zij een nieuw plan gaan maken voor hun huis en hun buurt. En zo hoort het, samen met mensen, in plaats van over de rug van mensen", aldus Marijnissen.

Renovatie

Afgesproken is dat op korte termijn overleg plaatsvindt waarbij sloop niet de enige optie is, maar ook bekeken wordt of renovatie van een deel van de woningen "voorstelbaar" is, bevestigden woordvoerders van huurders en corporatie vrijdagavond. Dat gesprek vindt plaats in het bijzijn van een onafhankelijke bemiddelaar, door beide partijen goedgekeurd.

Ook gaat er een pauzeknop in werking, zodat er geen onomkeerbare stappen meer gezet kunnen worden tot de gesprekken zijn afgerond.

De woordvoerster van de corporatie zei nog dat eerder al voor volgende week een gesprek gepland was met de huurders. "We hadden een afspraak staan", zei ze. "Jammer dat ze dat gesprek vrijdag al wilden."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.