Terug

Volg Hart van Nederland

Boeren: kwaliteit en prijs patat onder druk door 'onmogelijke' stikstofregels

nieuws

2 mei 2023, 00:40

Aardappelboeren en andere landbouwers moeten door nieuwe regels hun aardappelen al voor 1 oktober oogsten. Ze moeten van het ministerie voor die datum een nieuw gewas hebben ingezaaid. De boeren zijn bang dat dit gevolgen gaat hebben voor de kwaliteit en prijs van onder meer patat.

Het nieuwe gewas dat voor begin oktober geoogst moet zijn is bedoeld om stikstof uit het grondwater op te vangen. Een bijkomend probleem is alleen dat de aardappelen soms nog helemaal niet rijp zijn voor 1 oktober. Zeker niet met een nat voorjaar, zoals we dit jaar hadden.

Boeren die de deadline niet halen zullen worden bestraft. Zij mogen volgend jaar minder stikstof uitstoten. Dit zou in de praktijk betekenen dat er minder mest gebruikt kan worden, wat vervolgens kan zorgen voor minder oogst en minder omzet. Volgens aardappelboeren is de deadline simpelweg onmogelijk.

Grote zorgen

Akkerbouwer Pieter Evenhuis is niet blij met de nieuwe regels en zegt dat het allemaal helemaal niet mogelijk is. "Het ministerie is naar onze mening fout geïnformeerd en hebben aan de hand daarvan een verkeerd besluit genomen", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Het is nou eenmaal niet zo dat aardappelen voor 1 oktober kunnen worden geoogst. Dat is onmogelijk." Evenhuis ziet wel in dat hij zal moeten gaan ploegen in oktober. "Ik kan niet zeggen dat ik ze niet meer zou poten, dat zou het einde van mijn bedrijf betekenen!"

Frietbakker Rocco Ladage is ook niet te spreken over de regeling. "We maken ons niet alleen zorgen om de prijs, maar vooral ook om de kwaliteit van de frietaardappelen. Als je ze eerder uit de grond haalt, zijn ze kleiner, slechter te bewaren en minder lekker." Hij vult aan: "Ik word er als frietbakker niet vrolijk van dat de regering gaat bepalen wanneer er moet worden geoogst. Het is gewoon raar dat de overheid zich hiermee bemoeit. Daar moeten ze zich gewoon lekker buiten houden."

Reactie minister Adema

Piet Adema, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, laat in een schriftelijke reactie weten de zorgen te begrijpen. "Ik snap dat het een vervelende situatie is voor telers. De regeling komt voort uit de afspraken met Europa om de kwaliteit van ons water te verbeteren." Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.