nieuws
16 mei 2022, 21:57
Voor de mensen die vandaag een grote boodschap doen op het toilet heeft boer Wim van den Hengel een advies: denk nog even twee keer na voordat je doortrekt. Volgens Wim is mensenpoep, samen met plas, een potentiële vervanger van het dure kunstmest. Sterker nog, afgelopen weekend hield Wim zelfs een heuse inzamelingsactie. "Het is een ludieke actie om een veel groter probleem aan te kaarten."
Dat grote probleem is de immer stijgende prijs van kunstmest. Daardoor is het voor boeren steeds lastiger om een winstgevende business te draaien. Het verwerken van menselijke uitwerpselen in de mest zou daarin een natuurlijk en goedkoop alternatief kunnen zijn.
"De aarde is een kringloop van mineralen", legt de boer in geuren en kleuren uit bij Radio Veronica. "Hetgeen wat wij eten, zijn mineralen uit de aarde. Via de mensen gaan er weer een heleboel van die mineralen uit en die gaan via de riolering weg. Die worden dus niet meer in de kringloop meegenomen."
Het was voor Wim aanleiding genoeg om een ludieke actie te starten. Afgelopen weekend konden mensen bij hem poep en plas inleveren. "We hadden niet veel mensen verwacht, maar het waren er toch acht à negen. Drie van hen hebben daadwerkelijk gedoneerd."
Hoewel de oplossing dus misschien wel in onze poep en plas ligt, ziet Wim daar nog wel wat beren op de weg. " Het grootste probleem met de mensenshit is dat er nog veel medicijnen worden gebruikt. En dat is ook de reden dat dat wel gezuiverd moet zijn, want die wil je niet in je voedingsketen. Met name kankermedicijnen zijn erg lastig te zuiveren."
De radio-DJ van dienst vertelt de boer dat hij het wel een vies idee vindt dat iemand over zijn aardappelen poept of plast, maar daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. "Niemand poept of plast over onze piepers. Het is in de kringloop al een heel ander product geworden. En als je naar de mineralen kijkt, vallen de verschillen tussen koeienpoep en mensenpoep reuze mee."
Of dit geurige verhaal ook daadwerkelijk navolging krijgt, valt nog te bezien. Maar duidelijk is dat de mineralen uit de aarde niet terugkomen in de keten. "En dat is hetgeen wat we wilden aandragen", zegt Wim tot slot.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.