nieuws
6 aug 2021, 20:59
De boerderij van Henk Bijmolt uit Appingedam staat al zeven jaar lang op instorten. Een gevolg van de aardbevingen in de provincie van de afgelopen jaren. De situatie bij de boerderij is zelfs zo erg, dat Bijmolt bang is dat het een keer écht misgaat. "Bij een fikse beving gaat het hier een keer om", uit de boer zijn vrees tegen Hart van Nederland.
Bijmolt is er behoorlijk emotioneel onder. Zijn hele pand is verzakt en binnen zijn stutten geplaatst. Er moet wat gebeuren, maar op hulp vanuit de instanties rekent hij niet meer. "Ik heb hier wel eens een delegatie over de vloer gehad en dan zeggen ze: 'we nemen u serieus, meneer.' Maar als ze zich omdraaien, dan krijg je een dikke vinger."
De boerderij van Bijmolt zou versterkt kunnen worden. Voor die kosten draait de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) op. Maar het gebouw moet op een dusdanige manier versterkt worden, dat de boerderij ná die werkzaamheden niet meer zou voldoen aan de huidige stikstofregels. Dat zou betekenen dat Bijmolt niet meer mag boeren. En dat is dus geen optie voor de agrariër uit Appingedam.
Verhuizen lijkt daarom de enige optie. Bijvoorbeeld naar de vrijstaande boerderij naast hem. Maar de grote vraag is: wie gaat de vijf ton ophoesten voor die verhuizing? De NCG laat dat in het midden. "Wij betalen alleen de kosten voor het versterken. In sommige gevallen kan het geld voor de versterking anders worden ingezet", laat de organisatie in een schriftelijke reactie weten.
Niemand weet dus wie de verhuizing moet betalen. De gemeente en de NCG wijzen naar elkaar. "Dat is het hele verkeerde in deze situatie. Het is voor niemand duidelijk waar deze boer terecht kan. Ook niet voor ons", zo zegt Merel Jonkheid van de Groninger Bodem Beweging.
De frustratie over het ontbreken van duidelijkheid zit diep bij boer Bijmolt, weet ook zijn partner Henny Klooster. "Hij heeft er steeds meer onder te lijden. Daar maak ik me heel veel zorgen om." Bijmolt zelf is echter strijdlustig. "We worden het hier in Groningen niet met elkaar eens. Maar de beuk moet er een keer in", vertelt de geëmotioneerde boer tot slot.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.